Rus gübre ve kömür milyarderi Andrei Melnichenko dün yaptığı açıklamada, gübre fiyatlarının hızla yükselmesiyle birçok çiftçinin artık toprak besinlerini karşılayamayacak hale gelebileceği için, Ukrayna'daki savaş durdurulmadıkça küresel bir gıda krizinin ortaya çıkacağını söyledi.

Reuters'ın aktardığına göre, aralarında Mikhail Fridman, Pyotr Aven ve Oleg Deripaska'nın da bulunduğu Rusya'nın en zengin patronlarından bazıları, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'taki özel askeri operasyon emri vermesinden bu yana kamuoyu önünde barış çağrısında bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupalı müttefikleri, Putin'in harekatını emperyal tarzda bir toprak gaspı olarak gördüler. Putin suçlamaları reddederek savaşın, Ukrayna'yı tehlikeli milliyetçilerden ve Nazilerden kurtarmak için özel bir askeri operasyon olarak nitelendirdi.

Putin'i rotasını değiştirmeye zorlamak amacıyla Melnichenko'ya yönelik Avrupa Birliği (AB) yaptırımları, devlet varlıklarının dondurulması ve Rus kurumsal sektörünün büyük bir kısmının küresel ekonomiden koparılması da dahil olmak üzere Rus patronlara yaptırım uyguladılar.

Rus asıllı olan, ancak Belarus doğumlu ve Ukraynalı bir annesi olan 50 yaşındaki Melnichenko, sözcüsü tarafından e-postayla gönderilen Reuters'e verdiği demeçte, 'Ukrayna'daki olaylar gerçekten trajik. Acilen barışa ihtiyacımız var. Bu krizin kurbanlarından biri de tarım ve gıda olacak' dedi.

Melnichenko, 2015 yılında İsviçre'nin Zug kentine taşınan Rusya'nın en büyük gübre üreticilerinden EuroChem'in ve Rusya'nın en büyük kömür üreticisi SUEK'in kurucusudur.

GIDA SAVAŞI
Putin geçen perşembe günü yaptığı açıklamada, Batı'nın, dünya üretiminin yüzde 13'ünü oluşturan Rusya'nın gübre ihracatı için sorun yaratması durumunda, artan gübre fiyatları nedeniyle gıda fiyatlarının da küresel olarak artacağını söyledi.

Rusya, başlıca mahsul ve toprak besinleri olan potasyum, fosfat ve azot içeren gübrelerin önemli bir üreticisidir. Azot, fosfat ve potas üreten EuroChem, dünyanın ilk beş gübre firmasından biri olduğunu söylüyor.

COVID-19 tarafından zaten kesintiye uğrayan gıda tedarik zincirleri savaş sebebiyle daha sıkıntılı duruma girdi. Rusya'nın ticaret ve sanayi bakanlığı, ülkenin gübre üreticilerine bu ayın başlarında ihracatı geçici olarak durdurmalarını söyledi.

Melnichenko, savaşın 'artık çiftçiler için uygun olmayan gübre fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu' söylerek, 'Artık Avrupa'da daha da yüksek gıda enflasyonuna ve muhtemelen dünyanın en fakir ülkelerinde gıda kıtlığına yol açacak' dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) gıda ajansı cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki çatışmanın bir sonucu olarak uluslararası gıda ve yem fiyatlarının yüzde 20'ye kadar artabileceğini ve bunun küresel yetersiz beslenmede bir sıçramayı tetikleyebileceğini söyledi.