Toplumsal Emek

Petrol-İş Gebze Şubesi’nde örgütlü Novares’te işçiler, ocak ayında başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde ücret kapsamına giren 7 maddede anlaşma sağlanamayınca bugün greve başladı. Grevin ilk gününde yapılan görüşmeler sonucunda işçilerin talepleri konusunda mutabakat sağlandığı açıklandı.

Önceki gün yapılan görüşmede patron tarafı ücretler konusundaki alaycı tavrını 400 TL’lik teklifini, 650 TL’ye çıkararak sürdürmüştü. Grevin başladığı bugün fabrika yönetiminin talebiyle yapılan görüşmelerde işçilerin talepleri konusunda mutabakat sağlandığı ve onaylanması İçin Novares’in Fransa’daki genel merkezine sunulduğu, yanıt gelinceye kadar grevin devam edeceği öğrenildi.

Novares’te ocak ayında başlayan toplu sözleşme süreci, pandemi nedeniyle 3 ay dondurulmuş, sonraki görüşmeler ve arabulucu sürecinde de uzlaşma sağlanamayınca 25 Ağustos’ta fabrikaya grev kararı asılmış, son bir haftadır da ilan edilen grev gününe (bugün, 22 Eylül) ilişkin hazırlıklar yapılmıştı.

PATRON PANDEMİYİ KENDİNE KALKAN YAPTI
Novares’te önceki toplu sözleşme dönemlerinde süreç greve evrilmeden çözülürken, bu dönem sözleşmesinde patronun pandemi koşullarını da fırsat bilmesiyle uzlaşma sağlanamadı. İşçilerse krizin üstüne binerek ağırlaştıran pandeminin özellikle gelirlerinde ciddi bir erime anlamına geldiğini ısrarla belirterek, ücretlerine seyyanen 1125 TL zam yapılması ısrarını greve çıkarak gösterdi.

Sözleşmenin diğer maddelerinde uzlaşma sağlanırken, ücretle ilişkili 7 maddede bu sağlanamamıştı. İşçilerin taslaktaki seyyanen zam talebi 1250 liraydı. Önceki gün patron tarafıyla yapılan görüşmede bu rakamı 1125 TL’ye çekilmiş, patron tarafı da 400 lira ile başladığı teklifi en son 650 liraya çıkarmıştı.

Sürecin son görüşmede de temel konudaki tıkanmayı aşmaması üzerine bugün grev başladı.

BİRLEŞİK METAL DE DESTEĞE GELDİ
Büyük bir coşkuyla başlayan grevin ilk gününde işçileri Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şubesi ve direnişteki Birleşik Metal-İş üyesi Özer Elektrik işçileri ziyaret ederek destekte bulundu.