Umut Taştan

Bir yılı aşkındır ödenmeyen haklarını talep eden madem işçileri, direnişlerinin 102'nci gününde Ermenek Güneyyurt Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirmek istediler. "Hakkımız olanı almadan dönmeyeceğiz" diyen maden emekçileri jandarmanın müdahalesi ile karşılaştılar. 

Bağımsız Maden-İş Sendikası, Twitter hesabından paylaşılan görüntülerde açıklama başlamadan işçilerin jandarma tarafından fiziki müdahalelerle ve tehditlere maruz kaldıkları görüntülendi. Yapılan müdahaleye sendika "Ermenek Güneyyurt Meydanında yapacağımız basın açıklamasına yüzlerce jandarma tarafından basın açıklaması yapmamıza izin verilmemekte. Madencilere, arkadaşlarımıza tehditler savurarak, hırpalayarak fiili gözaltına maruz bırakılmışlardır" sözleriyle tepki gösterdi.

Hak mücadelesini sürdüren maden işçileri Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık'ın sözünde durmadığını, kendilerini oyaladığını ve taleplerinin karşılanmadığını belirterek 25 Kasım'da da Ankara'ya yürümek istemiş, aileleri ile birlikte jandarmanın biber gazlı, plastik mermili saldırısına uğramışlardı. 'Hakkımız olanı istiyoruz' diyen 30 emekçi gözaltına alınmış, aralarında 14-15 yaşındaki çocuklarında bulunduğu madenci aileleri bir parka sıkıştırılmıştı. 

Yapılan müdahaleye ilişkin açıklamalarda bulunan Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Sorumlusu Kamil Kartal "sermaye gruplarına söz geçiremeyenler işçiler üzerinde sindirme politikası izliyor" dedi.

MÜDAHALEYE RAĞMEN BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI
Basın açıklaması yapmak isteyen madencilere Ermenek yolunda GBT adı altında bekletildiğini dile getiren Kartal "Bügün saat 3'te haftalık basın açıklamamız vardı. Geçen hafta müdahale etmişlerdi, yaptırmamışlardı. Ondan önceki haftada Ankara'ya yürüyeceğimiz gün müdahalede bulunup, gözaltı yapmışlardı. Bugün de normal, rutin basın açıklamız vardı müsaade etmediler, gözaltı da yapmadılar. Bir ara Ermenek'e yola çıkan arkadaşlarımızı GBT adı altında yarım saatten fazla beklettiler. Serbest kaldıktan sonra arkadaşlarımız tali yolda basın açıklamasını gerçekleştirdiler ve savcılığa suç duyurusunda bulunacaklar. Bununla ilgili avukatlar da bir çalışma yürütüyor" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, hakları için mücadele eden madencilere ses olan Bağımsız Maden İş Sendikası örgütlenme sorumlularından Başarak Aksu'yu ve sendikayı hedef alarak, yalan söylendiği iddiasında bulunmuştu. Vali Işık, sendikayı "devletle işçiyi karşı karşıya getirmekten başka çözüm üretemek" suçlamıştı.

Vali Işık'ın bu söylemleri hakkında da açıklamalarda bulunan Kartal, "meseleyi çözmek doğrultusunda irade kullanamayan vali, mücadele eden insanları sindirerek, geriye çekilmeyi sağlamaya çalışıyor" dedi.

"AKP içerisinde dengeler var, bu dengeler Soylu'dan da ağır basıyor, validen de ağır basıyor" diyen Kartal, şu ifadeleri kullandı:

Vali açıklamasından bir hafta önce baskıyla 10 arkadaşımızı gözaltına almışlardı tomayla, gazla, saldırarak. Geceyi de karakolda geçiren arkadaşlarımızdan 4'ünü mahkemeye sevk etmişlerdi tutuklanma talebiyle. Daha sonra mahkeme kararıyla serbest bırakılmıştı arkadaşlarımız, genel başkanımız da dahil olmak üzere.

VALİ, SENDİKAYI İTİBARSIZLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR

Başaran Aksu meselesi olmadan önce başladı bu saldırılar. Vali şöyle bir taktik izliyor; kıçı kırık patrondan bir türlü meseleyi çözmek doğrultusunda irade kullanamayan vali, mücadele eden insanları sindirerek, geriye çekilmeyi sağlamaya çalışıyor. Oysa bir taraftan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bizim yanımızda vermiş olduğu 'bu sorun çözülecek' talimatı var. Fakat işin ilginç tarafı devletin gücü, valinin gücü bu işvereni masaya oturtmaya ve sorunları çözmeye yetmiyor. Yetmeyince, bunu itiraf edeceğine, 'ben bu sorunları çözemiyorum' diyeceğine baskıyı işçiler üzerinde yoğunlaştırıp, işçileri sindirmeye çalışıyor. Bunu yaparkende sendikayı itibarsızlaştırma yolunu deniyor.

'BU SERMAYA GRUPLARINA KİMSE LAF EDEMİYOR'

Vali ile en az 6 defa bir araya geldi. Şunu gördü vali; sendika yöneticileri, işçiler bir şeye söz verdiklerinde bunu gereğini yerine getirmekten asla çekinmiyorlar. Valinin yaptığı bir takım girişimleri doğruysa doğru diyor, olumluysa arkasında duruyor sendika. Öbür taraftanda vermiş olduğu sözleri yerine getirmesi için alenen talep ediyor sendika. Öyle ikili görüşmelerle değil, bu sözleri verdiniz yerine getirin diyor.

Şimdi yapmaya çalıştıkları şey; sendikayı itibarsızlaştırarak, işçileri ezerek eylemlerden vazgeçirmek. Patronun yeniden orada eski kalıp düzenini sağlamaya yönelik bir yol açmaya çalışıkyorlar. Çünkü güçleri yetmiyor. Bir kez daha soruyoruz nereden alıyorlar bu gücü? Bu sermaye gurubuna, bu Uyar Madencilikle, Özgey grubuna kimse laf edemiyor. AKP içerisinde dengeler var, bu dengeler Soylu'dan da ağır basıyor, validen de ağır basıyor. Bunlara laf edemeyenler şimdi işçilerin üzerinde baskı kurarak sindirmeye çalışıyor.


"Direnişimizin 102. gününde Ermenek'in dağlarından haykırıyoruz" diyen maden işçileri açıklamalarını Ermek yolu üzerinde tali yolda gerçekleştirdiler. Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık'a "sizin çözüm diye söylediğiniz bu mu?" diyen maden işçileri şu açıklamada bulundular: