Toplumsal ÖZEL

Yaşanan ekonomik bunalımda yurttaşların çeşitli kalemlerde borçlanmak zorunda kaldıkları, hatta borçlarını da çoğunlukla ödeyemedikleri bilinen bir gerçek. Bu darboğazda yurttaşların içine düştüğü durumu fırsata çevirenler de var. Borçlanan yurttaşların dosyaları, anlaşmalı hukuk bürolarına fahiş artışlarla devrediliyor. Hukuk büroları ise Avukatlık Kanunu'na alenen aykırı uygulamaya gidiyor. Yurttaşlar hak edilmeyen talepler karşısında ne yapacaklarını bilemezken, bir de üstüne tehdit ve hakaretlere maruz bırakılıyor. Bunun son örneği ise İstanbul'un göbeğinden, Kağıthane'den...

Kağıthane'de bulunan Gültepe Mahellesi'nde faaliyet gösteren Pehlivan Ticaret isimli firma ile Demir Hukuk isimli bir avukatlık bürosu benzer bir yönteme başvurdu. Mutfak ve ev malzemeleri satan Pehlivan Ticaret, kendisinden taksitle alışveriş yapıp borçlarını ödeyemeyenlerin dosyalarını hukuk bürosuna aktardı.

JET HIZIYLA İCRA TAKİBİ
Oysa müşteriler, Pehlivan Ticaret'in yetkilileri aradığında kendilerinden bir haftalık ek süre istemişlerdi. Pehlivan Ticaret'in yetkilileri de bu ek süreyi kabul etmişti. Ancak müşteriler, verilen süre daha dolmadan ödeme yapmaya gittiklerinde Pehlivan Ticaret yetkililerinden "Dosyanız Demir Hukuk Bürosu'na devredildi, artık onlarla konuşursunuz" yanıtını aldılar. Müşteriler tüm itirazlarına rağmen hukuk bürosunun telefon numarası verilerek dükkandan gönderildiler.

Buraya kadar yaşananların bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığı ve dosyaların bu nedenle hukuk bürosuna teslim edildiği düşünülebilir.

Ancak...

Pehlivan Ticaret'e olan borçlar, hukuk bürosuna devredildiğinde katlanmıştı. Müşteriler zikredilen meblağlar ve başlatılan icra takipleri karşısında şoke oldu. Örneğin 1297 liralık bir borç, hukuk bürosuna gönderildiğinde 2300 lira oluvermişti. Müşteriler istenen miktarın asıl borç miktarıyla hiçbir şekilde uyuşmadığını söyleyerek bu miktarı ödeyemeyeceklerini hukuk bürosu yetkililerine iletti.

'SİZİN AKRABANIZ DOLANDIRICI'
Bu beyanın ardından hukuk bürosu atağa kalktı. Müşteri ve onların kefillerini düzenli olarak arayan hukuk bürosu, istedikleri miktara itiraz edildikçe başka yollara başvurdu. Kanuna göre sadece birinci derece akrabalar 'borçluyu ikna etmeleri için' aranabililiyor. Oysa Demir Hukuk Bürosu, müşteri ve kefillerin yıllardır görüşmediği, tanımadığı ve de başka şehirlerde yaşayan akrabalarını dahi aradı. Bu kişilere borçlunun ve kefilin 'dolandırıcı' ve 'sahtekar' olduğunu söyleyen Demir Hukuk Bürosu, müşteri ve kefillere de taciz telefonlarını sürdürdü.

SAVCILIĞA ŞİKAYET ETTİLER
Tehdit ve hakaretlerden sonra Toplumsal'a ulaşan mağdurlar, aile içi sorunlar da yaşadıklarını, tüm bu nedenlerle Pehlivan Ticaret ve Demir Hukuk Bürosu hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulunduklarını aktardı. 

Öte yandan, mağdurlardan biri, başka bir hukuk bürosunun kendisini aradığını, Pehlivan Ticaret'in adına bir fatura daha düzenlediğini anlattı. Bu faturadaki hiçbir ürünün kendisi tarafından alınmadığını söyleyen mağdur savcılığa bu konuda da suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.