Alperen Kandemir

İktidarın açıkladığı yeni ekonomik model sonrasında yükselen yaşam maliyeti, yurttaşların hayatlarını zorlamaya devam ediyor. Özellikle artan enflasyonla beraber yurttaşlar büyük bir buhrana sürüklendi. Toplumun her kesiminde derinden hissedilen bu umutsuz durum, emeklilerin yaşamında da büyük bir yer tutuyor. AKP’nin neoliberal politikalarının sonucu olarak ortaya çıkan sosyal güvenlik sisteminin piyasalaşması, Türkiye’de yaşamını sürdüren milyonlarca emekliyi büyük bir çıkmaza soktu. Reel enflasyonun neredeyse üç haneli rakamlara yaklaştığı bu durumda, AKP’nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı bayram ikramiyesi, toplumda büyük tepki topladı. Ekonomik krizin gittikçe ağırlaştığı dönemde açıklanan bayram ikramiyesi beklentiyi karşılamadı. DİSK Emekli Sen, 1100 lira olarak açıklanan ikramiyeyle ilgili yaptığı basın açıklamasında iktidarın emeklileri ötekileştirerek açlığa mahkum etmek istediği vurguladı.

‘GEREKEN CEVAP VERİLECEK’
Toplumsal’a konuşan DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz; 5 yıldır ödenmekte olan emekli ikramiyelerine sadece yüzde 10’luk bir zam yapıldığını, bu zammın son derece komik ve ikramiye özelliği taşımayan bir rakam olduğunu ifade etti. Yavuz, iktidarın 1100 lirayı emekliler için bir sus payı olarak verdiğini söyledi. “Ödenecek miktar, bayramı bayram gibi yaşayacağımız bir ikramiye değildir” diyen Yavuz, “2018’den bu yana gıda enflasyonu yüzde 185 artmışken, emekli ikramiyelerine yüzde 10 zam yapılması 14 milyon emekliyi yok saymak demektir. Bizim için bu ikramiye yok hükmündedir” diye konuştu. AKP’nin çalışan bütün kesimlere emek karşıtı politika uyguladığı söyleyen Yavuz, Eğer bu kaynaklar doğru kullanılsaydı şu an ülkede yoksulluğun olmayacağını ifade etti. Türkiye’de bulunan 14 milyon emeklinin 8 milyonunun 2500 TL gibi yoksulluk sınırının altında bir rakamla geçindiğini, bu durumun elindeki ekonomik gücü nerede ve nasıl kullandığı ile ilgilidir olduğunu belirtti. AKP’nin bu politikadan vazgeçmesi gerektiğini aksi halde emeklilerin kitlesel eylemlerle iktidara gereken cevabı vereceğini ifade eden Yavuz, taleplerinin emekli ikramiyesinin asgari ücret seviyesine yükseltilmesini olduğu söyledi.

'BUNUN ADI VİCDANSIZLIKTIR'
Beklentilerin çok altında kalan emekli ikramiyeleriyle ilgili görüşüne başvurduğumuz CHP İzmir milletvekili Sevda Erdan Kılıç, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl Ekim ayında markette alışveriş yaparken verdiği görüntülere işaret ederek “abur cuburla dolu alışveriş sepetinin bin iki lira tuttuğu görülmüştü. O gün için açıklanan enflasyon oranı yaklaşık yüzde 20 idi. Bugün yüzde 60’ın üzerinde. O da TÜİK rakamlarına göre. O alışverişi bugün yapsa bin sekiz yüz - bin dokuz yüz lira civarında tutacakken 2021 yılı nisan ayında emeklilere verilen bin yüz liralık bayram ikramiyesinin bu yıl da bin yüz lira olarak uygulanması vicdansızlıktır” diye konuştu. “Milyonlarca emekli açlık sınırının altında yaşıyor ve biz emeklimizin maaşını bir asgari ücret düzeyine çekemiyorsak bayram ikramiyesini asgari ücret düzeyinde ödeyemiyorsak bunun adı vicdansızlıktır, bunun adı emeklilerin yıllarca verdiği emeğe saygısızlıktır” diyen Kılıç, “ülkeyi yönetenler bin yüz lirayla bir kere bayram geçirmeyi denesinler, emeklinin ne yaşadığını görsünler öyle konuşalım onlarla” şeklinde konuştu. Kılıç, sözlerine “halkından uzak iktidarların sonu tarihin kara sayfaları olmuştur ve böyle de olacaktır” diye son verdi.


* Bu haber, Toplumsal'ın 33'üncü sayısında yayımlanmıştır.