Umut Taştan

BEDA Enerji İstanbul Avrupa yakasında çalışan teknisyen ve teknikerleri emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirterek, üyesi oldukları Türk-İş’e bağlı Tes-İş’in kendilerini sahiplenmelerini istiyor.

Bağlı bulundukları Tes-İş Sendikası İstanbul 1 No'lu Şube'nin Beda Enerji ile yapacağı 4’üncü toplu iş sözleşmesinden (TİS) umduklarını alamayacağını düşünen işçiler, rahatsızlıklarını dile getirdi. Daha öncesinde gerçekleşmiş olan 3 sözleşmede patronun taleplerinin kabul edildiğini belirten işçiler “şube yönetimi işveren karşısında her seferinde mağlup olmuştur. Biz çalışanlar olarak sabrımızın son demine gelmiş durumdayız. İşveren enflasyon zam parkının altında teklifte bulunarak sendikamız ve çalışanlarla dalga geçmektedir” ifadelerine yer verdi.

Tes-İş İstanbul 1 No'lu Şube yönetimi tarafından bilgilendirilmediklerini söyleyen BEDA işçileri, sendikanın tehditlere boyun eğdiğini vurgulayarak “Tes-iş Genel Merkezi olarak, 4. toplu iş sözleşmemize müdahil olup bizi hak ettiğimiz ferah seviye ulaştırmanızı bekliyoruz” dedi.

'SENDİKANIN BECERİKSİZLİĞİNDEN BIKTIK'
Tehlikeli bir iş yaptıklarını ve buna rağmen hak ettikleri ücreti alamadıklarını belirten BEDA işçileri Toplumsal’a açıklamalarda bulundu. Sendikaya 150 mail attıklarını ve seslerini duymaları gerektiğini belirten işçiler şu açıklamalarda bulundu:

Bizler İstanbul Avrupa yakasının elektriğini dağıtmaktan sorumlu teknisyen-tekniker BEDA işçileriyiz. Sendikalı olmamıza ve çok tehlikeli bir işte çalışmamıza rağmen aldığımız maaş 3000-3900 TL arasında değişmekte. Yemek paramız 390 TL, yani günlük 15 TL yemek paramız mevcut ve biz elektrik enerjisi altında, canımız burnumuzda çalışan insanlarız.

Bizim taşeron firmamız olan 'HİPAR' da dahi çalışan sendikasız ve ilkokul mezunu işçiler 4000-4500 civarında maaş almakta ve yemek paraları 600 liradan fazla. Taşeron firmanın şoförü dahil aynı parayı alıyor hiç bir riski yok. Onların bu parayı almaları onların hakkıdır buna lafımız yok ancak biz onlardan farklı olarak teknisyen ve teknikerleriz. Enerji altında çalışıyoruz ve hem de kendi şoförlüğümüzü ek bir ücret almadan yapmaktayız

BEDA çalışanları olarak bu durumdan ve Tes-İş sendikasının beceriksizliğinden bıkmış durumdayız. İyi maaş alabilmemiz için sendikanın hiç bir eylemi veya grevi yok.

Biz BEDA işçileri, grev yaparak hakkını alan insanları sadece izlemekle yetiniyoruz.

'YÜKSEK TEHLİKE ALTINDA ÇALIŞIYORUZ'
Tes-İş Sendikasına gönderdikleri mailde, gerçekleşecek olan toplu iş sözleşmesinde hakları olanı alamamaları karşısında sendikadan üyeliklerini sonlandıracaklarını belirten 600 işçi, şu ifadelere yer verdi:

Merhabalar bizler üyeniz olan BEDA işçileriyiz. Bu mesajı 600 işçi ağız birliği yaparak yazmaktayız. Eğer bu sözleşme de işçiler aleyhine kararlar imzalanırsa sendikadan çıkacağız. Bu saçmalığa bir son vermenizi tavsiye ediyoruz. Taşeron firmamız hiç bir tahsilleri ve bizim kadar tehlikeleri yokken ayrıca sendikasız iken,
4000 üzeri maaş ve 600 üzeri yemek parası almaktadır, şoförleri dahil.

Biz ise; Tekniker-Teknisyen işçi kadrosundan oluşmaktayız, kimimiz ekatlı, hepimiz sendikalı ve hepimiz yüksek tehlike altında çalışmaktayız. Ve yöneticilerin mobingi altında çalışmaktayız. Bu ayrımcılığa ve bu uzlaşma politikasına bir son vermek zorundasınız. Hakkımızı almamız için biz elimizden geleni yaparız. Siz de aldığınız aidatların hakkını vererek bizim hakkımızı almak zorundasınız. Gerekirse iş yavaşlatma kararı alıp bize bildirin, işçiler her hangi bir tepki için hazır durumdalar. Aksi takdirde BEDA işçilerinden 1 tane bile üye bulamayacaksınız.