Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,98 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 73,5'e yükseldiğini açıklamasının ardından TCMB'nin Fiyat Gelişmeleri Raporu da yayımlandı.

Rapora göre, mayıs ayında tüketici yıllık enflasyonundaki artış alt gruplar geneline yayılırken bu gelişmeye en belirgin katkı temel mal ve hizmet gruplarından geldi. Bu dönemde, uluslararası emtia fiyatları, döviz kuru gelişmeleri ve tedarik zincirinde süregelen aksamalarla üretici fiyatlarındaki artışlar sürdü.

MAYIS AYINDA EN ÇOK KATKIYI TEMEL MALLAR YAPTI
Söz konusu gelişmelerle mayısta önceki aya göre yıllık tüketici enflasyonuna katkı temel malda 1,11 puan, hizmette 1,09 puan, gıdada 0,48 puan, enerjide 0,44 puan ve alkol-tütün-altın grubunda 0,41 puan arttı.

KİRADA AYLIK ARTIŞ HIZLANDI
Rapora göre, ulaştırma hizmetlerinde fiyat artışları yüzde 5,14 ile genele yayıldı. Yüksek baz nedeniyle alt grup yıllık enflasyonu yatay seyrederek yüzde 78,16 oldu. Mevsimsel etkilerden arındırılmış veriler, kirada aylık artışların bir miktar hızlandığına işaret etti.

AKARYAKIT KALEMLERİ ÖNE ÇIKTI
Raporda, ''Enerji fiyatları mayısta yüzde 2,90 artarken, grup yıllık enflasyonu 3,01 puanlık yükselişle yüzde 121,21 oldu. Bu gelişmede yönetilen yönlendirilen kalemlerden şebeke suyundaki yüzde 6,48'lik ve TL cinsi petrol fiyatları ile akaryakıttaki yüzde 3,97'lik fiyat artışları belirleyici