Toplumsal Haber Merkezi

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu İstanbul İl Başkanlığı, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’yla ilgili söylemleriyle ilgili bir basın açıklamasında bulundu.

“AKP iktidarının yanlış ekonomik ve siyasi politikaları ülkeyi bitirme noktasına getirdi” denilen açıklamada, “ekonomik kriz ve salgının ağır şartlarında geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme ilişkin açıklamaları geleceksizliği ve yoksulluğu artırdı” ifadesine yer verildi.

“Erdoğan'ın Merkez Bankası başkanımla görüştüm. Faizleri düşürmemiz şart" açıklamasının ardından dolar tüm zamanların rekorunu kırmıştır” denilen açıklamada, Erdoğan’ın açıklamalarıyla Merkez Bankası’nın bağımsızlığı darmadağın edilmiş olduğuna ve Türk ekonomisinin alev alev yandığına işaret edildi.

'DEVLETİ YÖNETENLER EMEKÇİLERİ ZERRE KADAR DÜŞÜNMÜYOR'
“Türkiye Cumhuriyeti devletini yönetenler zerre kadar emekçileri ve ekonomiyi düşünmemektedir” denilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

İktidar, yurttaşların refanı artırmak yerine yandaş müteahhitlerin, tarikatların, din tacirlerinin gelirlerini artırdı.

AKP iktidarı ülkeyi yaklaşık 20 yıldır yönetememektedir. AKP iktidarı ülkenin kaynaklarını uluslararası ve yerli sermayeye peşkeş çekmiştir.

AKP iktidarı, emekçilerin sırtına yüklediği ekonomik kriz yetmemiş gibi dış politikada hatalar zinciri yapmaktadır. İktidar hem iç hem de dış politikada güvenirlik sorunu yaşamaktadır. Uluslararası ve ülke içerisinde AKP iktidarına güven kalmamıştır. Liyakatin olmadığı yerde güvenirlik sorunu kaçınılmazdır.

'HERKESE MAVİ BONCUK DAĞITAN DIŞ POLİTİKA OLMAZ'

Amerika’ya mavi boncuk yollamakla Rusya’yı dengede tutarız anlayışıyla Türkiye dış politikası yönetilemez. Bugün gelinen noktada Amerika doları patlatmakla Rusya turist göndermemekle tehdit etmektedir. Ülkedeki aşı politikasındaki başarısızlık da eklenince Almanlar, Fransızlar, İngilizler Türkiye'ye gelmemektedir.

AKP iktidarı ülkeyi üretimsizliğe yöneltmiş kamu kaynaklarını ve cumhuriyetin birikimlerini özelleştirme adı altında yandaşlara peşkeş çektirmiştir. Ekonomik istikrarsızlık yaratan bu durum ülkede işsizliği, enflasyonu, yoksulluğu ve vergileri artırmıştır.

'TEK ÇIKIŞ PARLAMENTER SİSTEMDEN VAZGEÇMEKTİR'

Ekonomik anlamda içinde bulunduğumuz derin krizden çıkışın ilk yolu Parlamenter Demokrasiye geçiş ve Başkanlık Sistemi’nde vazgeçmektir. Ülkeden acilen demokrasi ve hukuk, planlı-programlı kamu yatırımları, işsizlik, yoksulluk, döviz krizi, cari denge ve büyüme için yatırımlar yapılmalıdır.

AKP iktidarının, siyasi ve ekonomik yanlış politikaları ile savurganlığının ve bitmez tükenmez lüks hevesinin bedelini bu ülkenin yoksul yurttaşları ve kamu emekçilerinin ödemesine karşı çıkıyoruz.

AKP iktidarı ekonomiyi yönetememekte ve iktidarın ekonomik kriz sarmalını büyütmemesi için acilen halka gitmelidir.