KESK İzmir Şubeler Platformu üyesi memurlar, ekonomik sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla İzmir'de bordrolarını yaktı. "Rakamlar yalan yoksulluk gerçek, insanca yaşayacak ücret istiyoruz" yazılı pankart açan memurlar, "Önümüze sahte enflasyon rakamlarını koyanlara ‘artık yeter’ diyoruz. Bu karanlık tabloda geçinemiyoruz, nefes alamıyoruz" açıklamasını yaptı.

İzmir'de Konak Meydanı'nda toplanan memurlar, art arda gelen zamları bordrolarını yakarak protesto etti. İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz" sloganı atan memurlar, geçinemediklerini belirterek AKP hükümetine tepki gösterdi.

'ZAM SAĞANAĞI DEVAM EDİYOR'
Memurlar adına basın açıklamasını KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Veysel Beyazadam okudu. Açıklama şöyle:

"Borçla harçla ayakta kalmaya çalışırken yeni yıla da gözlerimizi fahiş zamlarla açtık. Elektriğe, doğal gaza, akaryakıt ürünlerine, ulaşıma yapılan astronomik zamların şokunu atlatmadan her yanımız adeta zam kasırgası ile sarıldı. Her alışverişte cebimizden çıkan para artarken poşetlerimiz küçüldükçe küçülüyor. TÜİK rakamları bile son 19 yılın en yüksek enflasyonunu gösteriyor. Ancak çarşıya, pazara, mutfağa yansıyan zamlar, yaşadığımız hayat pahalılığının TÜİK enflasyonun en az iki katı olduğunu gösteriyor. Hem açlık hem de yoksulluk sınırı yüzde 55 arttı. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 4 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 13 bin TL’yi, bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 5 bin TL’yi aştı. Halkın cebinden alınıp piyasaya sürülen milyarca dolarla döviz kuru 3-4 puan düşürüldü. Buna rağmen yılın başında 7,40 TL olan dolar kuru 13 TL üzerinde kalmaya devam etti. Maaşımızı dolarla almıyoruz ama tükettiğimiz her şey döviz fiyatlarına göre artıyor. Üstelik kurdaki kısmi düşüşe rağmen başta akaryakıt ürünleri olmak üzere iğneden ipliğe zam sağanağı devam ediyor.

'GEÇİNEMİYORUZ, NEFES ALAMIYORUZ'

Yeni yılın ilk dakikalarında elektriğe yüzde 50 ile yüzde 127 arasında, doğal gaza yüzde 25, vergi, resim ve harçlara yüzde 36, köprü geçiş ücretlerine yüzde 25 zam yapıldı. Son bir haftadaki katmerli zamlar asgari ücrete yapılan yüzde 50,4 artışı bile çoktan eritti. Buna rağmen biz kamu emekçilerine önümüzdeki altı ay için yüzde 7,5’lik maaş zammı dayatıyorlar. Enflasyon farkını öne çekmekten ibaret yüzde 2,5 artışı 'refah payı’ diye yutturmak istiyorlar. 2020 başında 4 bin 450 TL, 2021 yılında 5 bin 156 TL olan ortalama kamu emekçisi maaşı, bu ocakta 7 bin 151 TL’ye çıkmış olacak. Ancak söz konusu maaşla alınan dolardan çeyrek altına, gıda ürünlerinden tüketim maddelerine her şeyin miktarı azalmaya devam edecek. Sadece son bir hafta içinde yaşadığımız fahiş zamlar refah payı aldatmacasını çoktan yutmuş bulunuyor. Önümüze sahte enflasyon rakamlarını koyanlara, iğneden ipliğe zam kasırgası yıllardır süren yangının ateşini her gün daha fazla körüklerken 'Yapılan artış ateşi bir miktar alır fakat közü söndürmeye yetmez’ diyenlere ‘artık yeter’ diyoruz. Bu karanlık tabloda geçinemiyoruz, nefes alamıyoruz."