Birlik Sendikası Özel Okul Öğretmenleri Bürosu Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “istifa” olarak çıkışı yapılan öğretmenlerin bir yıl boyunca başka bir kurumda çalışmasını engelleyen uygulamasına ilişkin bir mücadele süreci başlattığını duyurdu.

Bu uygulamayı Anayasa tarafından güvence altına alınmış olan çalışma hakkının açıkça ihlal edilmesi olarak değerlendiren Birlik Sendikası, bu konuda mağduriyet yaşayan öğretmenlere de bir çağrı yaptı. Sol Portal'ın haberine göre sendika avukatlarından Nil Selvi Yıldırım; uygulamanın detayları, hukuki altyapısı ve sendikanın Özel Okul Öğretmenleri Bürosu'nun çağrısıyla ilgili şöyle konuştu: 

'HUKUKEN KABUL EDİLEMEZ BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYAYIZ'

Söz konusu uygulama MEB’in bu yılın Haziran ayında okullara gönderdiği bir genelge ile ivme kazandı. Bu genelgede öğretmenlerin işten ayrılış işlemlerinin kurumlar tarafından MEBBİS sistemine girilmesinde yaşanan aksaklıkların düzeltilmesi istenirken “istifa” ile çıkış gösterilen öğretmenlerin bir yıl boyunca başka kurumda görev alamayacağı hususu da kurumlara bildirilmekteydi. 

Öğretmenlere getirilen bu engellemenin dayanağı ise Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 44. maddesinin 5. fıkrasında yer alıyor. Bu hükümde işten ayrılma sürecinin detayları düzenlenmiş ve öğretmenin görevden ayrılış onayının hangi hallerde verilebileceği açıklanmaya çalışılmış. Bence yönetmeliğin bu maddesinin aslında tamamı hukuken sorunlu ama uygulamaya konu 5. fıkrada “Bu maddede belirtilen hükümlere aykırı olarak görevinden ayrılanlara bir yıl süre ile kurumlarda görev verilmez.” denilerek kanunda yer almayan çok ağır bir yaptırımın yönetmelikle düzenlenmiş olması gibi hukuken kabul edilemez bir durumla karşı karşıya olduğumuz görülüyor. 

'ÇALIŞMA HAKKI İHLAL EDİLİYOR'

Ağır bir yaptırımdır çünkü bu hüküm, öğretmenlerin Anayasal güvence altına alınmış olan çalışma hakkını açıkça ihlal etmektedir. Hukuken de kabul edilemez çünkü normlar hiyerarşisi içinde alt norm üst norma aykırı düzenlemeler içeremez. Öte yandan kanunda yer almayan bir yaptırımın yönetmelikle düzenlenmesi de en başta kanunilik prensibi olmak üzere birçok hukuk kuralına açıkça aykırıdır.