Malatya’nın Doğanşehir ilçesindeki tütün üreticileri, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren tütün ticareti yapanlara Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetki belgesi alma veya bildirimde bulundurma zorunluluğunu protesto etti. “Tütünüme ve emeğime dokunma” sloganıyla Vahap Küçük Meydanı’nda bir araya gelen üreticilere, çevre il ve ilçelerden de birçok tütün üreticisi, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi destek verdi.

MA’da yer alan habere göre, burada tütün üreticileri adına konuşan Yasin Küçük, “Tütünüme ve emeğime dokunma” sloganıyla üreticilerin sesini yükseltmek için bir araya geldiklerini belirterek, “Çıkarmış olduğunuz tütün yasağının sebep olacağı sosyal ve ekonomik sorunları dile getirmek için bugün bu alanda hep beraber bu meydanı doldurduk” dedi.

Doğanşehir’de tütün üretiminin büyük bir kesim için geçim kaynağı olduğunu belirten Küçük, “Tütün, ilçemizin ve ülkemizin birincil derecede öneme sahip olan geçim kaynaklarından birisidir. Tütün; sadece üreticisinin değil, yetiştirildiği bölgenin ekonomisinin temelini oluşturmaktadır. Çıkartılan kooperatif ve fabrika yasası, çiftçinin lehine gibi gözüken fakat tamamen çiftçinin aleyhine olan bir yasadır. Oysa bir kanun çıkartılırken, kamu yararı gözetilir” diye belirtti.

MİLYONLARCA İNSAN GEÇİNİYOR
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda Kasım 2017’de yapılan düzenlemenin tütün üreticisine getirisinin olmadığına işaret eden Küçük, söz konusu düzenlemenin “uluslararası tütün şirketleri ve sermaye baronlarının” yararına olduğunu söyledi. Küçük, “Tütün üreticisinin emeği uluslararası şirket ya da sermaye baronlarının vicdanına terkedilemeyecek kadar kutsaldır. Bizler tütün emekçileri olarak emeğimizi bu şirket ve sermaye baronlarına terk etmeyeceğiz. Yerli ve milli olan tütün, sadece Doğanşehir’in değil direkt veya dolaylı olarak milyonlarca insanın ekmek kapısıdır. Bu yasakla sadece tütün üreticileri değil milyonlarca insan, geçim kaynağından mahrum olacaktır” ifadelerini kullandı.

Milyonlarca insanın mağdur olacağını vurgulayan Küçük, şöyle dedi:

Bu vebal, yasağı çıkaranların omuzunda olacaktır. Bu temelde karar merciinde duranlara sesleniyoruz. Doğanşehir’de yükselen tütün emekçisinin feryadına kulak verin. Tek bir yurttaşımız mağdur olmasın, emeğimiz geçim kaynağımız ve alın terimiz yasağa kurban edilmeden gereken yasal düzenleme çiftçinin lehine tekrardan düzenlensin.

TALEPLER
Küçük, devamında ise tütün üreticilerinin taleplerini şu şekilde sıraladı:

Somut öneri olarak, tütün üreticilerinin çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) alınarak, basit usulden vergiye tabii tutulmasını, ekonominin temelini oluşturan aile işletmelerinin tütünün kıyılmasında kullandığı makine, alet ve ekipmanların, yine basit usulden vergiye tabi tutulmasını, kıyılmış tütün satan küçük ve orta ölçekli esnafların basit usulden vergiye tabi tutulmasını, mevcut ekonomik şartlar göz önüne alındığında üreticilerin daha da mağdur edilmemesi için 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren yasağın askıya alınmasını talep etmekteyiz.

Açıklama, “Tütünüme, emeğime dokunma” sloganıyla son buldu.

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda Kasım 2017’de yapılan düzenlemeyle yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getirildi. Daha önce yürürlüğü, tütün üreticilerinin tepkileri nedeniyle iki kez ertelenen kanunda son erteleme, 1 Temmuz 2021 tarihinde 6 aylık dönem için düzenlenmişti. Böylece yetki belgesi alma veya bildirimde bulunma zorunluluğu 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren zorunlu hale geldi. Yönetmeliğe göre, tütün üreticilerinin; tek başına kıyılıp içilebilme vasfına sahip tütün çeşitlerinin üretildiği, Bakanlıkça belirlenmiş üretim merkezlerinde en az 250 tütün üreticisi gerçek kişinin bir araya gelerek, Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri kurması gerekiyor.