Ekonomide yaşanan büyük kaynak sıkıntısına çare arayan hükümetin, Osmanlı döneminde uygulanan “salma” vergilere benzeyen yöntemle kaynak toplamak için yönetmelik taslağı hazırladığı ortaya çıktı. Buna göre: ülke genelinde faaliyet gösteren tüm kuyumculardan 500'er gram altını (yaklaşık 210 bin lira) kamu bankalarına yatırmaları istenecek. Altını teminat olarak yatırmayanlar kuyumculuk yapamayacak. 

20 TON ALTIN EDİYOR
Sözcü'nün haberine göre; kuyumcu, teminat hesabına yatıracağı altına sektörde kaldığı süre boyunca hiç dokunamayacak, işletemeyecek, kullanamayacak. Sadece faizini alabilecek. Türkiye'de yaklaşık 40 bin kuyumcu olduğu, taslağın resmiyet kazanması halinde devletin kuyumculardan yaklaşık 20 ton altın (yaklaşık 8.4 milyar lira) toplanacağı hesaplandı.

'ADALETSİZ VE İNSAFSIZ'
CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Salma vergi yüzünden birçok kuyumcu kapanabilir. Tüm kuyumculardan yarımşar kilo altın istenmesi insafsız ve adaletsiz bir durum. Üstelik yönetmeliğe aykırı hareket edenin belgesi iptal edilip altını Hazine'ye irat kaydedilecek” uyarısında bulundu. Aygun, taslaktaki en az 20 metrekare dükkan ve lise mezunu olma şartlarının da çok ağır olduğunu belirtti.

DÜZENLEME ÇOK AĞIR, İPTAL EDİLEBİLİR
Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, düzenlemedeki 500 gram altın maddesinin çok ağır olduğunu, esnafta rahatsızlık yarattığını belirtti. Çavuşculu, “Bakanlıktaki ilgili bürokratlarla görüştük. İtirazlarımızı yerinde buldular. Biz bu altın maddesinin iptal edileceği izlenimi edindik. Zaten olacak iş değil. İnşallah düzeltecekler, orta yol bulunacak” dedi.