Toplumsal Haber Merkezi

Kuyumcuların uzun zamandan beri Ticaret Bakanlığı’ndan talep ettiği "Kuyumculuk Yasası"nın geçen günlerde çıkarılan taslak halindeki bazı maddeleri kuyumcularda memnuniyetsizlik yaratmıştı. Ticaret Bakanlığı’nın kuyumculuk faaliyetlerine düzenleme getirmek üzere hazırladığı "Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı"nda en fazla tepki, 500 gram altın teminatı maddesine geldi. Taslağa göre, kuyumculuk faaliyetinde bulunabilmek için kamu sermayeli bankalar veya kamu sermayeli katılım bankalarında kuyum işletmesi adına açılan hesaba 500 gram altın teminatı yatırılması gerekiyor.

Tartışmalar sürerken, İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı Kuyum Ticareti Hakkında Taslak Yönetmeliğine ilişkin bir açıklama yaptı.

500 GRAM ALTIN TEMİNAT ŞARTI KALDIRILDI
Dünya gazetesinin aktardığına göre, Mevcut yasal boşluklar nedeniyle isteyen herkesin kuyumcu olabilmesinin piyasadaki sorunları daha da büyüttüğünü ifade eden Atayık, taslakta yer alan ve kuyumculardan talep edilen gündemdeki 500 gram altın teminatı şartının, sektörün yetkili kurumlarının bilgisi dışında, bazı kişilerce talep edildiğine dikkati çekti. Atayık, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Yönetmelik taslağı hazırlık sürecinde konulan, ilgili, ilgisiz sektördeki bazı kişilerin talep ettiği bu altın teminat şartı, Ankara’da yapılan toplantıda, yaptığımız açıklamalardan sonra Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’ın direktifiyle taslak metninden çıkarılmıştır. Bu kararın özellikle mesleğimizde faaliyet gösteren küçük esnafı korumak amacıyla alındığının bilinmesini isteriz.

'DEVLETİN BU TEMİNATA İHTİYACI YOK'
Atayık, devletin çok güçlü olduğuna inandıklarını vurgularken, bundan dolayı 500 gram altın teminatına da devletin ihtiyacının olmadığını söyledi. Bakanlığın söz konusu talimatının, sektörde sevinçle karşılanacağını anlatan Atayık, şunları kaydetti:

Uzun zamandır kuyumcu odalarımız ve derneklerin mesleği düzen altına almak ve düzgün ticaret yapan küçük ve orta ölçekli esnafı korumak, kuyumculuğun etik kurallarını yasalaştırmak amacıyla hazırlanan Taslak yönetmelik çalışmasını kuyumculuğun geleceği adına kritik önemde gördüğümüzü belirtmek isteriz. Taslak yönetmelikte sektörün gerçekleri ışığında değişiklik önerilerimize de oldukça pozitif yaklaşan Bakanlık yetkilileri, yetki belgesi verilmesi ve yönetmeliğin yürütülmesiyle ilgili maddelerde kuyumcu odalarının yer almasını ve sürece dahil olmaları teklifimize de olumlu yaklaştılar.