AKP'nin Ekonomiden Sorumlu Eski Bakanı, Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan; Ankara’da partisinin Keçiören ilçe binasının açılışında konuştu. Babacan'ın gündeminde ekonomik kriz ve AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sözleri vardı.

"Halkımız yoksullaştıkça, hükûmet ‘ülkemizi ayakta tutmak için buna razı olun’ diyor. Halkı yoksullaşan bir ülke nasıl ayakta duracak?" diye soran Babacan, yoksullaşmanın sebebi olarak AKP'yi gösterdi.

Babacan, "Bugünkü fakirleşmenin tek bir sebebi var. Kimse sağa sola bakmasın, başka ülkeleri ya da iş dünyasını falan suçlamaya çalışmasın. Yok şu lobisi, yok bu lobisi… Bugünkü yoksullaşmanın lobisi Beştepe’dedir" dedi.

'NE YAPTIĞINIZI BİLMİYORSUNUZ'
Dolar kurundaki yükselişe değinen Babacan, "Ne yaptığınızı bilmiyorsunuz" dedi ve şöyle devam etti:

İki ay önce Resmî Gazete’de 3 yıllık bir orta vadeli program açıklandı. Altında Cumhurbaşkanı’nın imzası var. Kendi imzasıyla açıkladığı ekonomik programda 2022 dolar kuru 9,30; 2023 dolar kuru 9,80; 2024 dolar kuru 10,30. Bugün dolar 13’ü geçti. Ne yaptığınızı bilmiyorsunuz. Daha geçtiğimiz eylül ayında 2024 yılı için, dolar kurunu 10,30 olarak açıklamışsın; üç ay geçmeden dolar kuru 13’ü geçmiş. Ne yaptığını bilmek bu mu?

"Ortada bir ekonomik kurtuluş savaşı falan yok. Çok şükür işgal altında değiliz" diyen Babacan, "15 Temmuz hain darbe teşebbüsü olduğunda ekonomimiz bu kadar batmamıştı" ifadelerini kullandı.

'İNADA DEVAM, TAM GAZ İNAT'
Erdoğan’ın "Faiz sebeptir enflasyon neticedir" ifadelerini ekrana yansıtan Babacan sözlerini şöyle sürdürdü:

İnada devam, tam gaz inat. Ya on yıldır öğrenemedin, anladık da şu son 3 ayda bari anlamadınız mı? Son üç ayda Merkez Bankası üç kere faiz indirdi, üçünde de kur arttı, enflasyon arttı. Demek ki sen talimatla faiz indirirsen, döviz kuru da enflasyon da artıyormuş. Bunu ilkokul çocukları bile öğrendi.

ERDOĞAN'A 'İSTİKLAL SAVAŞI' YANITI
Erdoğan'ın "Bu bir istiklal savaşı" sözlerine de yanıt veren Babacan, "Madem savaştayız, niye koruma kalkanını yok ediyorsun?" diye sordu. Babacan, şöyle konuştu:

Döviz rezervleri koruma kalkanıdır. Sen tut 136 milyar dolara çıkarttığımız döviz rezervini eksi 50 milyar dolara indirip yerin dibine sok, ondan sonra kur fırlayıp gidince de ‘Bu bir istiklal savaşı’ de. Sen madem savaştayız diyorsun, niye bu ülkenin koruma kalkanını indiriyorsun? Niye en önemli savunma mekanizmasını yok ediyorsun?