Kripto para birimi Bitcoin, son günlerde büyük değer kaybederek 30 bin dolar seviyesini altını gördü. Bugün kısmen toparlayan Bitcoin, 31.267 seviyelerinden işlem görüyor. Bitcoin Temmuz 2021’den bu yana ilk kez 31 bin doların altına indi. Bitcoin son olarak geçen geçen yılın temmuz ayında 33 bin dolar seviyesinin altını görmüştü. Peki, Bitcoin neden düşüyor, Bitcoin kaç dolar oldu? Bitcoin düşüşü ne kadar sürecek, düşmeye devam edecek mi?

Bitcoin, dün gece saatlerinde 30 bin doların altını gördü. Öne çıkan diğer kripto para birimlerinden Ethereum’un fiyatı da dün yüzde 11’in üzerinde düşüş göstererek 2 bin 225 dolara inmişti. Ethereum’un fiyatı 10 mayıs itibariyle 2.355 dolar seviyelerindeç

BİTCOİN NEDEN DÜŞÜYOR?
Yüksek enflasyona karşı parasal sıkılaşma beklentilerinin artması, riskli varlıklardan kaçış ve doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmasıyla Temmuz 2021’den bu yana ilk kez 31 bin doların altına indi.

ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere başlıca merkez bankalarının yükselen enflasyonla mücadele için parasal sıkılaşmayı hızlandırması dalgasından etkilenmesiyle riskli varlıklar olarak görülen kripto piyasaları, yatırımcının riskten kaçınma isteği nedeniyle satış yönlü seyretti.

Fed’in geçtiğimiz haftaki toplantısında politika faizlerini 50 baz puan artırması sonucu ABD dolarının değeri ve ABD Hazine senetlerinin getirileri yükselmeye devam etti. ABD Merkez Bankası’nın almış olduğu faiz artırım aksiyonu başrol oynuyor. Fed faizi 50 baz puan artırarak yüzde 1’e yükseltti. ABD’de yükselen enflasyonu dizginlemek için faiz artırım politikası uygulayan Fed, enflasyonda düzelme görülmezse ilerleyen aylarda da faiz artıracağını açıkladı. Fed Başkanı Jerome Powell, Haziran ve Temmuz ayları için de sözlü yönlendirme yaparak 50’şer baz puanlık artışa sıcak baktıklarını duyurdu. Bu açıklamayla dolar küresel piyasalarda güç kazanırken ABD borsalarına sert satışlar geldi. Yüzde 3 civarında düşüş yaşayan ABD borsaları nedeniyle kripto paralarda da gerilemeler görüldü.

BİTCOİN DÜŞMEYE DEVAM EDECEK Mİ, YÜKSELİR Mİ, DAHA DÜŞECEK Mİ?
Bloomberg’in aktardığı bir başka değerlendirmede ise Singapur merkezli yatırım şirketi Oanda’nın kıdemli bir piyasa analisti Jeffrey Halley, “Risk duyarlılığı düşmeye devam ederse, teknik tablolardaki durum Bitcoin’in 28 bin dolara ve ardından 20 bin dolara gidebileceğini gösteriyor” dedi.

Kripto yatırım platformu Mudrex’in CEO’su ve kurucu ortağı Edul Patel de, “Bitcoin destek fiyatını kırdı ve mevcut seviyenin altına düşme ihtimali var” değerlendirmesinde bulundu.