Toplumsal Haber Merkezi

Yeni tip koronavirüs salgını temel gıda ürünlerinde artışlara neden olurken emekçiler kriz içinde kriz yaşıyor.

Artışların asgari ücrete etkisini inceleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın yaptığı çalışmaya göre, virüs sonrası fiyatlarda yaşanan artışlar dana etinde 6 kilogram, zeytinde 10 kilogram, pirinçte 36 kilogram kayba neden oldu.

Ağbaba, şubat ayı fiyatlarıyla bugünkü market fiyatlarını asgari ücret üzerinden karşılaştırdı.

Sonuçlar şöyle: 

  • Şubat ayında bir asgari ücretle TÜİK madde sepetinde kilogram fiyatı 47.8 TL olan dana etinden 48.6 kilo alınabilirken, salgının ardından ortalama market fiyatı 54.3 TL olan dana etinden 42.7 kilo alınmaya başlandı. Buna göre asgari ücrette salgınla dana etinde yaşanan kayıp 5,9 kilo olarak hesaplanıyor. 
  • Şubat ayında TÜİK sepetinde kilogram fiyatı 11.49 TL olan tavuk eti 12.35 TL’ye çıktı. Asgari ücretle 202 kilogram alınan tavuk eti 14 kilogram kayıpla 188 kilograma geriledi. 
  • Benzer şekilde şubatta kilogramı 25.4 TL olan zeytinden 91 kilogram alınabilirken, Martta fiyatın 28.5 TL olmasıyla birlikte 81.5 kilogram alınmaya başlandı. Zeytinde kayıp 9.5 kilo. 
  • Şubatta 500 gramlık paket fiyatı ortalama 1.75 TL olan makarnadan asgari ücretle 1328 adet alınabilirken, mart ayında ortalama fiyatın 2.75 TL’ye yükselmesiyle birlikte 787 adet alınabiliyor. 
  • Şubatta TÜİK madde sepetinde 1 kilogram fiyatı 9.7 olan pirincin fiyatı da salgınla birlikte 11.4’ye yükseldi. Asgari ücretle alınabilen 239 kilogram pirinç de 203 kilograma geriledi. Kayıp 36 kilogram. 
  • Şubatta TÜİK madde sepetinde 1 kilogram fiyatı 4.9 olan bulgurun fiyatı da salgınla birlikte 5.5 TL oldu. Asgari ücretle 474 kilogram alınabilen bulgur, salgınla birlikte 52 kilo azalarak 422 kilograma geriledi. Ağbaba, “Milyonlarca kişi asgari ücretle geçimini sürdürüyor. Bu bakımdan besin gıdaları üzerindeki KDV oranları kaldırılmalı, milyonlarca asgari ücretlinin sofrasındaki ekmeğin azalmasına engel olunmalıdır” dedi.