İşçilerin alacaklarının ödenmemesiyle birçok kez gündeme gelen Kayı İnşaat bu kez de Litvanya'daki işçileri mağdur etti.

Cumhuriyet'ten Miray Özbilek'in haberine göre; Litvanya Kaunas Belediyesi'nde Kayı İnşaat bünyesinde çalışan 52 işçi, 9 aydır maaşlarını alamıyor. 18 Aralık 2019 tarihinden beri grevde olan işçilerin yemek hakları gasp edildi. Ailelerinin ise suları ve elektrikleri kesildi. Kayı İnşaat’ın, 10 ay içerisinde Kaunas Belediyesi’nden 10 milyon Avro para aldığını fakat kendilerine tek bir maaş bile ödemediklerini söyleyen işçiler, “Ailelerimiz Türkiye’de, bizler ise burada perişanız” diyorlar. 

Aylığını alamadığı için grevde olan Kayı İnşaat işçilerinden Ercan Hallaçoğlu, yaşananları anlattı. “Bizleri buraya getirirken ilk 3 aylığınız içeride kalacak, 3 aydan sonra her ay düzenli olarak aylıklarınız yatacak ve her ay ailenize mutfak ihtiyacı olarak 500 Avro yatırılacak dendi” diyen Hallaçoğlu, “İlk 6 ay boyunca söz verdikleri ne mutfak ihtiyacı olan 500 Avroyu ne de aylıklarımızı yatırdılar. Bizlerin baskıları ile son 3-4 ay sadece 500 Avro yatırdılar fakat hiç aylık yatırmadılar. Kaç defa grev kararı aldık, her kararımızda bizlere farklı farklı yalanlar söylediler. 9 ay oldu hala aylık göremedik” dedi.

“TEK BİR MAAŞ BİLE ÖDEMEDİLER”
1 Aralık 2019’da grev kararı aldıktan sonra, şirketin söz verip kendilerine “son bir defa ayın 20’sine kadar çalısın, içeride hiç paranız kalmayacak” dediğini belirten Hallaçoğlu, “Şirketin üst düzey finans müdürünü İstanbul’dan Litvanya’ya getirdiler, bizlerle konuşma yaptılar; “hepinizin alacağı kuruşu kuruşuna yatacaktır” dediler. Bizler de iyi niyetle işe çıktık ve çalıştık. Fakat ayın 20’sinde maaşımızı sorduğumuzda farklı yalanlarla gelip, Litvanya Belediyesi’nin maaşlarda kesinti yaptığını söylediler. Kayı İnşaat, 10 ay içerisinde Kaunas Belediyesi’nden 10 milyon Avro para alıp, bizlere tek bir maaş ödememiştir” dedi.

Türkiye Litvanya Ticari Müsteşarı’nın geldiğini ve işçilerle toplantı yaptığını söyleyen Hallaçoğlu, “Müsteşar bize ‘sorununuza çare bulacağım’ dedi. Bir hafta sonra Kayı İnşaat’ın arabulucu teklifini kabul edip, “Türkiye’de hakkınızı arayın” dedi ve gitti. Bizler 18 Aralık 2019 tarihinden itibaren grevdeyiz. Ailelerimiz Türkiye’de, bizler de burada perişanız” şeklinde konuştu. 

“KALDIĞIMIZ KONTEYNERLERİ SÖKTÜLER”
“Kayı İnşaat yemeğimizi kesmiş durumda ve ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yemeklerimiz, suyumuz ve elektriğimiz kesildi. Kaldığımız konteynerleri bile söktüler” diyen Hallaçoğlu, “Burada kalan Kayı İnşaat yetkilileri ‘Bizler bir hafta 10 güne Türkiye’ye gidiyoruz burada kimse kalmayacak, sizler de alın 400 Avro gidin evinize’ diyorlar. Bizler yalnızca emeğimizi, alın terimizi alıp ailelerimizin yanına gitmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.