Toplumsal Haber Merkezi

Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, Ekim 2020 dönemine ait mali tabloları açıkladı. Tablolara bakıldığında bütçe, hiç de sınırlıymış gibi görünmüyor. Ancak kullanım yerleri ve şekilleri bu dev bütçeyi tüketmeye yetiyor..

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada "Birçok ülkeyle kıyasladığımızda sağlık için ayırabildiğimiz kaynakların oldukça sınırlı olduğunu biliyoruz" demişti. Bakan Koca'nın dile getirdiği 'sınırlı' kaynakların aslan payı Ekim ayında da bir AKP projesi olan Şehir Hastaneleri'nin kirasına verildi.

Bakanlık tarafından açıklanan Ekim ayı mali tablolarda en dikkat çekici kısım, Şehir Hastaneleri'nin kira bedeli oldu. Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı verilere göre Ekim ayında Şehir Hastaneleri'ne 5,4 milyar TL kira ödemesi yapıldı. Ekim ayı da dahil olmak üzere 2020 yılı içerisinde şehir hastaneleri için ödenen toplam kira tutarı Bakan Koca'nın 'sınırlı kaynakları' içerisinde 22,1 milyar TL oldu.

ŞEHİR HASTANELERİ BAKIN NELERİ ÇALIYOR?
Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. İlker Belek, Şehir Hastaneleri'ne harcanan bu para ile neler yapılabileceğini yazdı. Belek, Twitter'dan yaptığı paylaşımda klasik ihale yöntemi kullanılarak, Şehir Hastaneleri'ne ödenen 22,1 milyar TL ile 1000 yatak kapasiteli 21 devlet hastanesi yapılabileceğini dile getirdi. 

Doç. Dr. İlker Belek yaptığı paylaşımda ''Bugün açıklanan Sağlık Bakanlığı mali tablolarına göre Ekim ayında şehir hastanelerine 5,4 milyar TL kira ödendi. Böylece 2020 kira ödeme toplamı 22,1 milyar TL oldu. Bu parayla klasik ihale yöntemiyle aynı donanımda 1000 yataklı 6 tane devlet hastanesi hizmete sokulabilirdi'' ifadelerini kullandı.

Bir diğer paylaşımında ise Belek, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bir ihaleye dikkat çekti. Belek şu ifadeleri kullandı:

Öte yandan Sağlık Bakanlığı Eylül başında 950 yataklı Aydın devlet hastanesini 976,4 milyon TL yatırım bedeliyle Kolin İnşaat-Zen Yapı ortaklığına ihale etti. Bundan sonrası aritmetik.