İzmir'de, mahkeme saat 22.00'den sonra içki satışı yapan tekel bayisine kesilen 96 bin 594 TL'lik para cezasını iptal etti.

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’ne, 14 Şubat günü  Konak ilçesindeki bir bayiden saat 22.00’den sonra içki satışı yapıldığına dair ihbar yapıldı. İhbar üzerine gelen polis ekipleri, işletmeciliğini B.S.’nin yaptığı bayiye gitti ve  tutanak tuttu. Ancak, B.S.’nin iş yerinde olmaması nedeniyle tutanak, çalışanı C.O.K.’ye imzalatıldı.

Hazırlanan  bu tutanak, Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Daire Başkanlığı’na gönderildi. İşletme sahibi B.S.’ye, İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu’na aykırı hareket ettiği gerekçesiyle 9 Mart günü 
96 bin 594 TL para cezası verildi. İşletme sahibi B.S. ise kesilen  para cezasına itiraz etti. 3. Sulh Ceza Hakimliği, 28 Nisan günü kararını açıkladı, B.S.’ye kesilen para cezasının usul ve yasaya uygun olmadığını belirterek cezayı iptal etti. Hakimliğin kararında gerekçe olarak 14 Şubat 2022 tarihli polis tutanağına göre  saat 22.00’den sonra alkollü içki satışını yapan kişinin işletme sahibi B.S. değil, çalışanı C.O.K. olduğu belirtildi. B.S.’nin içki satışının yapıldığı saatte iş yerinde bulunmadığı dile getirildi. Kararda “Bu nedenle işletme sahibi, iş yeri çalışanının alkollü içecek sattığını bilebilecek durumda değildir. İşletme sahibinin içki satışını yapan çalışanını azmettirdiğine yönelik herhangi bir delilin mevcut olmadığı anlaşıldığından idari para cezasının kaldırılmasına karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Çalışanın işlediği kabahatin işletme sahibini de kapsayacak şekilde genişletilmesi ‘cezaların şahsiliği’ ilkesine aykırı olduğu da vurgulandı.