Toplumsal Ankara

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2021 Yılı Bütçe Teklifi görüşmeleri tamamlandı. Bütçe Teklifi önümüzdeki ay TBMM Genel Kurulu'nda olacak.

Komisyondaki son gün mesaisinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Saray’ın ve bağlı idarelerinin 2021 yılı bütçe sunumunu gerçekleştirdi. Oktay, bir önceki yıla göre 886 milyon lira artarak 4 milyar 39 milyon 453 bin liraya ulaşan bütçenin “salgın süreci dikkate alınarak” hazırlandığını söyledi. Oktay, “Bütçenin 384 milyon lirası Cumhurbaşkanlığı ofisleri bütçesine aktarımlar olmak üzere ayrılmıştır” dedi.

Oysa salgının devam edeceği kesin olan 2021 için belirlenen Sağlık Bakanlığı bütçesi, 2020'ye göre yüzde 17 azaldı. Dolar bazında bakıldığında yapılan müdahale, dövizdeki bu hızlı artış göz önüne alınırsa bütçe açığının çok daha fazla olacağının şimdiden habercisi. Sağlık Bakanlığı'na verilmeyen bütçe salgın bahane edilerek Saray'a verildi.

Oktay’ın sunumuna göre, Cumhurbaşkanlığı ofis ve başkanlıklarının yeni yıl bütçelerindeki artışlar şöyle:

  1. Dijital Dönüşüm Ofisi’nin ödeneği 80,5 milyon liradan 96,6 milyon liraya
  2. Yatırım Ofisi’nin ödeneği 155,5 milyon liradan 190 milyon liraya
  3. Finans Ofisi’nin ödeneği 25,2 milyon liradan 50 milyon liraya
  4. İletişim Başkanlığı’nın ödeneği 368,1 milyon liradan 422,8 milyon liraya yükseldi.

Oktay, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi hakkında da bilgi verdi. Yedi bakanlığın bütçesinden daha fazla bütçeye sahip Diyanet’in tüm dünyaya hizmet ettiğini öne süren Oktay, bütçenin tamamına yakınının personel harcamalarına gittiğini de kaydetti:

Diyanet’in 2019 yılı kesin hesap gideri 10,2 milyar liradır. 2020 yılı ödeneği 11,6 milyar lira olup, 2021 yılı bütçesi için teklif edilen ödenek tutarı 13 milyar liradır. Başkanlığın bütçesinin yüzde 96’sı personel maaş ve prim giderlerinden oluşmaktadır.

ERDOĞAN'IN MAAŞI 123 BİN LİRA
Oktay’ın sunumunun ardından söz alan HDP’li Garo Paylan, “Cumhurbaşkanı, 123 bin TL maaşından vazgeçmemiş” dedi.

Saray’ın bütçe tercihlerini halktan yana kullanması gerektiğini vurgulayan Paylan, “Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi, belli bütçe tercihiyle buraya geldi. Ne var o bütçelerde? Saraylar var. Şatafat var. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız, diğer bakanlar gibi 10 milyonluk Mercedeslerle Meclis’imize geliyor. 14 tane uçan saraylarla bir yerlere gidilip geliniyor, yüzen saray var, yazlık saray var, kışlık saray var, bunlardan vazgeçilmemiş. Sayın Cumhurbaşkanı’nın 88 bin liralık maaşından vazgeçilmemiş, bir de 35 bin lira emekli maaşı alıyor, 123 bin liralık maaşından vazgeçilmemiş” dedi.

AKP Grubu adına konuşan Ekrem Çelebi ise “Devasa projeler kazandırdık. Birçok Osmanlı padişahı hayal etmiş ama gerçekleştiren Cumhurbaşkanımız. Marmaray’ı, yüksek hızlı treni yaptık” dedi.