Serdar Nâzım Yüce

Koronavirüs salgınının Türkiye'ye ulaştığı resmi olarak açıklandıktan sonra AKP, patronlara defalarca destek paketi açıkladı ve milyarlarca lira dağıttı. Bu göz yaşartıcı dayanışmadan elbette halkın payına düşen pek dişe dokunamadı.

İşyerleri salgın yüzünden kapanan emekçilerin hakkı olan kısa çalışma ödeneklerinden halen bir ses yok. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak her açıklamasında kaç firmanın başvuru yaptığını açıklıyor ama emekçiler bir aydır ödemelerin yapılmasını bekliyor. Ancak kiralar, faturalar, temel yaşamsal giderler hiç olduğu yerde durmuyor.

İLGİLİ - Kısa çalışma ödeneğinde ses var görüntü yok

Patronlara verilen uçsuz bucaksız desteğin küçük bir kısmını bile kendileri için göremeyen milyonlar borçlarını ödemek ve geçimini sağlamak için çeşitli yollar arıyor. Bu noktada da karşılarına Albayrak'ın 30 Mart'ta sanki bir mucizeymiş gibi açıkladığı ve 1 Nisan'da başvuruları başlayan 'Temel İhtiyaç Desteği' kredisi çıkıyor. Çünkü özel bankalar meydanı boş buldu, kredi faizleri üzerinde at koşturuyorlar. Zaten Albayrak da geçtğimiz günlerde “Kamu bankalarımız tüm imkânlarıyla vatandaşlarımızın yanlarında olurken, özel bankaların takındığı tavır bizleri fazlasıyla üzmektedir” demişti. 

İLGİLİ - Özel bankaların faiz yarışı: Damat 'üzülüyorum' demekle yetindi

Eminiz, özel bankalar da bu üzüntüden ders çıkarmışlardır ve titreyip kendilerine geleceklerdir...

FAİZLİ KREDİ MÜJDESİ YALAN OLDU
Bu nedenle özel bankalara uğrama şansı olmayan yurttaşlar, çareyi Albayrak'ın kamu bankalarını devreye sokarak verdiği 'kredi' müjdesine yöneldi. Müjdelenen faizli krediye göre Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, hane halkı geliri aylık 5.000 TL ve altında olan bireysel segmentte yer alan müşterilerini finansal açıdan desteklemek için yeni bir kredi uygulaması başlatacaktı. Talep edenler, 6 ayı geri ödemesiz, 36 ay eşit taksitte 10 bin TL'ye kadar faizli kredi kullanabilecekti... Ayrıca Berat Albayrak bu kredilerden 'mümkün olduğunca' herkesin yararlanabileceğinin de altını çiziyordu. 

İLGİLİ - Patronlara milyarlar dağıtan AKP'nin halka vaadi: Daha fazla borçlanmak

Elbette anlatıldığı gibi olmadı. Geçinemeyen, salgın yüzünden de tümüyle zor durumda kalan yurttaşları desteklemek bir yana, borçlandırmayı tercih eden AKP, bunu bile sağlayamadı.

'3 BİN LİRA VERSEK OLUR MU?'
Çılgın proje bankalardan gelen 'ret' ve "10 bin TL talebinize karşılık 3 bin TL versek olur mu" yanıtlarıyla yarıda kaldı. Binlerce kişi, bankalardan teklif gelmesine şaşırıp kalırken 5, 7 bin 500 ya da 10 bin liralık üç ayrı şekilde sunulan kredi paketinin neden 3 bin liraya indirildiği ise merak konusu oldu.

Konuyla ilgili olarak Albayrak ya da bankalar henüz bir açıklama yapmazken birçok yurttaş da sosyal medyada 1-2 Nisan'da başvuru yaptıklarını ama henüz başvurularının işleme alınmadığını dile getiriyor.

Başvuru yapanlara gelen yanıtlar şöyle: