Mera alanları her geçen yıl ranta kurban ediliyor. Yok edilmesi planlanan mera alanlarından bir tanesi de Tekirdağ Çorlu ilçesine bağlı Seymen köyünde bulunuyor. 2 bin 600 dekarlık mera alanının 900 dekarlık bölümüne Veli Efendi Hipodromu yapılması planlanıyor. Seymen halkı ise ellerindeki tek mera alanının yapılaşmaya açılmasına tepkili: “Hayvanlarımız ne olacak? Buradan kimler rant sağlayacak?”

Resmi verilere göre son 5 yılda 20 bin hektar üzerinde mera alanının vasfı değiştirildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkenin toplam alanının yaklaşık yüzde 20’si, tarım alanlarının ise yaklaşık yüzde 38’i olan 14,6 milyon hektar çayır ve mera alanı var. Türkiye’de 1928’de çayır-mera alanı 46 milyon hektarken günümüzde 15 milyon hektarın altına kadar düştü. Her geçen gün daralan mera alanlarına Seymen köyündeki alanda eklenilmek istiyor. Köydeki mera alanı Çorlu Havalimanı’da yakın olması nedeniyle konumu itibarıyla rant sevdalılarının iştahını kabartıyor. Ancak bölge halkı ellerindeki tek mera alanına Veliefendi Hipodromu yapılmak istenmesine öfkeli.

KİMLERE RANT SAĞLANACAK?
Seymen Köyü azası Serhat Civan, bu meranın hayvanlar ve hayvancılık ile geçinenler için çok önemli olduğunu söylüyor. 2 bin 600 dekarlık mera alanın dahi ihtiyaçlarının yüzde 8’ini karşıladığını kaydeden Civan “Burası bile bizlere yetmiyor. Yılın 12 ayı aktif olarak kullanılıyor. Büyükbaş küçükbaş ile birlikte yılda binlerce hayvan burada otlanıyor” diyor. Civan, mera alanının yanında satılık birçok tarla arazisi olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam ediyor:

“Neden özellikle mera alanı. Çünkü bedavaya alacaklar. Alternatif yerler çok. Kime kimlere rant sağlanacak. Buraya hipodrom yapılınca yanındaki arazilere ne olacak? Buralardan kimler faydalanacak? Bir ay önce hipodromu istemediğimize dair dilekçeyi Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğüne verdik. Alt komisyonun hipodroma karşı mera alanı olduğu için olumsuz raporu verdi ancak üst kurul komisyonundan çıkacak karar belirleyici olacak.

Bölge halkından Mehmet Ali Çetin ise Veliefendi Hipodromu yapılması halinde koyunlarını satmak zorunda kalacağını söylüyor. Koyunları sattığında yanındaki işçilerin de işsiz kalacağını belirten Çetin, “Üç beş kişi zengin olacak diye bizleri mağdur etmeleri doğru değil” diyen Çetin şöyle devam ediyor: “Hayvancılığı yok ediyorlar. Biz 1993 yılından beri buradayız. Burası hayvanlarımızı otlatabildiğimiz tek yer. Zaten burası bile yetmiyor” sözleriyle tepki gösteriyor. Bölge halkı mera alanlarını korumak için mücadeleye devam edeceklerini, projenin iptali için hukuk yoluna başvuracaklarını kaydetti.