Çeviri: Ercan Çankaya

Türk lirası, bu haftayı dolar karşısında yüzde 1,6 değer kaybederek kapadı. 1 dolar; 7,47 liradan işlem gördü. Financial Times’ın haberine göre Türk lirası, 2018 Ağustos’undaki döviz krizinden bu yana en kötü haftasını geçirdi.

Bir ülkeye dair yatırım risklerini değerlendirmede önemli bir kriter olan beş yıllık kredi temerrüt swapları veya CDS, 10 baz puan artarak 302 puana yükseldi. Oynaklık seviyeleri, Ocak seviyesine ulaştı.

Türkiye dünyadaki en sıkı para politikasını uygulayan ülkelerden biri. Fakat liradaki değer kaybı devam ediyor. Böyle giderse enerji ihtiyacının neredeyse tamamını ve birçok tüketim maddesini ithal eden Türkiye’de, zaten yüzde 15’leri gören enflasyon daha da yukarılara çıkacağa benziyor.

Geçtiğimiz hafta, Merkez Bankası faiz oranını yüzde 17’de sabitledi ve fiyatları dizginleyebilmek için gerekirse daha sıkı bir para politikası izleyeceklerini söyledi.

‘ERDOĞAN, KESİNLİKLE SABIRLI BİRİ DEĞİL’

Fitch Ratings’in Genel Müdürü Edward Parker de yıl sonuna kadar faizlerin yüzde 15’e düşmesini beklemediklerini söyledi. Fakat, enflasyon çok hızlı düşmezse ve 2023 seçimleri yaklaştıkça Erdoğan’ın sabrı tükenirse AKP’li Cumhurbaşkanı’nın faizleri düşürmek için zorlama bir müdahale yapabileceğini öne sürdü. Parker, geçtiğimiz gün konuştuğu çevrimiçi bir forumda “Cumhurbaşkanı Erdoğan, pekala pragmatik biri olabilir; fakat kesinlikle sabırlı değil” diye konuştu.

Bu haftaya kadar Türk lirası dolar karşısında yıl bazında yüzde 8, kasım ayına kıyasla da yüzde 20 değer kazanmıştı. Fakat bu hafta içinde yaşadığı değer kaybı, bir yılın kazancını silip süpürdü.