Fed'in faiz oranlarını artırım sürecinde gerekirse daha agresif adımlar atabileceği sinyalini vermesiyle dolar endeksi, nisan ayında 103,9 ile son 20 yılın zirvesini gördü.

Küresel ekonomi ve finans piyasalarının yönü açısından rehber niteliği taşıyan Fed'in açıklayacağı kararların, yılın geri kalanı için para politikaları rotasını çizeceği belirtiliyor.

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC), 3-4 Mayıs'ta gerçekleştireceği toplantıda, faizlerde 50 baz puanlık artırıma gideceği düşünülüyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranını daha yavaş artırması beklentisi ve Ukrayna'daki savaşın euro bölgesindeki etkisine ilişkin endişeler yatırımcıları dolar arayışına sevk etti.

Euro cephesinde, euro/dolar paritesi 1,0471 ile Ocak 2017'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Nisan ayını 1,0550'ten kapatan paritenin toplam kaybı ise yüzde 4,7 oldu.

Dolar endeksi ise nisan ayında yüzde 5 artarak Ocak 2015'ten bu yana en iyi aylık performansını kaydetti.

NİSAN AYINDA DOLAR ÜSTÜNLÜĞÜ
Dolar Çin yuanı karşısında yüzde 0,005 değer kazanarak 6.6895 seviyesine ulaştı.

Dünyanın aksine düşük enflasyonla mücadele eden Japonya Merkez Bankası ise (BoJ) para politikaları konusunda emsallerinden ayrışarak ultra gevşek para politikasını sürdürürken, dolar/yen paritesi, 131,2 ile Nisan 2002'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Paritenin nisan ayındaki toplam değer kaybı yüzde 6,7 seviyesinde gerçekleşirken, aşırı kur hareketleri karşısında ülkede mali ve finansal tedbirlerin yakın zamanda devreye alınacağı öngörülüyor.

Dolar endeksinin hesaplanmasında ağırlığı alınan diğer para birimlerinin performansına bakıldığında, nisanda Temmuz 2020'den bu yana en düşük seviyeyi gören sterlin/dolar paritesi yüzde 4,2 geriledi. 2 yılın zirvesine çıkan dolar/İsviçre frangı paritesi de yüzde 5,5 yükseldi.

Dolar karşısında nisan ayında Kanada doları yüzde 2,8 ve İsveç kronu yüzde 4,6 değer kaybetti.