Korkusuz yazarı Ahmet Takan, eski AKP İstanbul Milletvekili Emin Şirin'e, Erdoğan'ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı 'Yeni Ekonomi Programı'nı sordu. 

Şirin, "Bu hedefler tutmayacak. Tabi pandeminin getirdiği bir sıkıntının da olduğu muhakkak. Ancak ben bu rakamlara baktığımda çok daha vahim bir durum görüyorum; şöyle ki, yüzde 5’lik bir kalkınma hedefi ve 2022’de 2023’de yüzde 10-12’lik bir işsizlik oranı ekonomik olarak iddialı değil. İddiasız olduğunu ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

Takan'ın bugünkü köşesine taşıdığı açıklama şu şekilde:

AKP eski İstanbul Milletvekili Emin Şirin’e “YEP’de vatandaşın günlük sıkıntısını rahatlatacak bir şey bulabildiniz mi?” diye sordum. Şirin’in cevabı çok ilginçti;

“Bir şey bulamadım. Bilakis, daha yüksek bir hayat pahalılığıyla, daha yüksek vergilerle, daha sıkıntılı günler geliyor. Bugünleri arayacağız. Özellikle hayat pahalılığı konusunda  çok sıkıntılı günler geliyor. Sayın bakanının, eğer söylemişse ‘döviz kuru beni alakadar etmiyor’ sözlerini de hayretle karşıladım. Eğer ben, üniversite birinci sınıfta ekonomi dersinde bu sözleri söyleseydim, bırakın sınıfta kalmayı beni okuldan atarlardı.”

“YEP”in genel bir değerlendirmesini de istedim Emin Şirin’den. Tecrübeli siyaset insanı şöyle konuştu;

“Sayın Albayrak’ı dikkatle dinledik. Grafiklere baktık. Bugüne kadarki performansına baktığımızda koymuş olduğu hedefleri tutturmasının çok zor olduğu ortada. Bu hedefler tutmayacak.

Tabii pandeminin getirdiği bir sıkıntının da olduğu muhakkak. Ancak ben bu rakamlara baktığımda çok daha vahim bir durum görüyorum; şöyle ki, yüzde 5’lik bir kalkınma hedefi ve 2022’de 2023’de yüzde 10-12’lik bir işsizlik oranı ekonomik olarak iddialı değil. 

İddiasız olduğunu ortaya koyuyor. Rakamlarla oynamadan hakiki manada Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ekonomisine sokmak istiyorsanız yüzde 8-9’luk bir kalkınma hızını hedeflemelisiniz ve işsizliği yüzde 5-6 mertebesine düşürmeniz lazım.

İktidarda bu iddia yok. Ayrıca ekonomik program kaynak yetersizliği yüzünden yatırım yapılamayacağının bir itirafı niteliğinde.”