Toplumsal Emek

13 aydır maaş alamadıklarını belirterek greve başlayan Karaman'ın Ermenek ilçesindeki Cenne 1'nolu maden sahasında çalışan maden işçileri, direnişlerinin 15'inci gününde sürüyor.

Ermenek Cenne Madencilik direnişimizin 15. gününde, Ermenek Kent Meydanı’nda Saat 10.00’da basın açıklaması gerçekleştirdi. Ardından Saat 12.00’de Ermenek Belediye başkanı Atilla Zorlu'nun tahsis ettiği araçlarla maden ocaklarından hareket ederek Konya'ya giden direnişçilerin önü kent girişinde polis tarafından kesildi. Görüşmeler sonrasında işveren Fehmi Özbey’in oturduğu Prestij Rezidans önüne giden direnişçiler burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

'ALYANSIMIZI BOZDURACAK DURUMA GELDİK'
Mandeciler ve eşleri Özbeylerin Konya'daki evinin önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan eylemde söz alan bir madenci eşi, "Onlar burada bu lüks hayatı yaşarken biz alnımızdan akan ter, kara kömür lekesinin hakkını alamadık. Emeğimizin hakkını istiyoruz. Alyansımızı bozduracak duruma geldik, böyle bir hayatı haketmiyoruz. Eşlerimizde birlikte sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Söz alan bir maden işçisi ise, "Çıkardığımız bu kömürler nereye gidiyor, devlet neden bizim sesimizi duymuyor? Ben açım, aç. 2 yaşındaki kızım 'baba bana çikolata al' diyor. O çikolata alacak parayı elimizden aldın sen Özbey" diye isyan etti.

Daha sonra Özbeylere ait yem fabrikasının önüne giden işçiler ve aileleri burada baretlerini yere vurarak Özbeyleri protesto etti. İşçiler, "Özbey şaşırma, sabrımızı taşırma" sloganları attı.

YASAĞA RAĞMEN İŞTEN ÇIKARDILAR
Bağımsız Maden-İş tarafından yapılan açıklamada, 13 aydır Cenne Madencilik işçilerinin ücretlerinin ve tazminatlarının ödenmediği, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uyulmadığı belirtildi. Yaşananlara karşı Cenne işçilerinin direnişe geçtiği belirtilen açıklamada, “Bugüne kadar işveren tüm ara buluculuk girişimlerinden kaçtı, kaçmaya devam ediyor. Yine bildiğimiz gibi Seba Madencilikten 7 aydır maaşlarını, ücret alacaklarını alamayan sendikamız üyesi işçiler İş Kanunu 34. Maddeye ve İSİG Kanunu’na göre İŞKUR, SGK ve kaymakamlığa başvuruda bulunarak üretimi durdurdular. İşveren hem İş Kanunu 34. Maddeye, hem İSİG Kanunu’na, hem de pandemi döneminde bir yalan olarak gündemde tutulan işten çıkarma yasağına aykırı bir biçimde çalışanlarını 'ahlaksız' ilan ederek direnen işçileri iyi niyet ve ahlak kurallarına uymadıkları gerekçesiyle 29 koddan işten attı” dendi.

'MUTLAKA KAZANACAĞIZ'
Ermenek maden havzasında patronların kölece çalıştırma koşulları sonucu dedesi, babası, kendisi tazminat hakkı alamadan çalışmış toplam 1500 civarında işçi olduğu vurgulanan açıklamada, “Bu artık büyük bir toplumsal sorun haline gelmiştir. Devlet kurumları bugüne kadar bu hukuksuz uygulamaları yapan patronlar hakkında hiçbir cezai işlem yapmamıştır. Bu patronlar 'muteber şahsiyetler' olarak yaşamaya devam ediyor ve hâlâ korunuyor. Sendikamız Cenne ve Seba direnişçileriyle birlikte 1500 işçinin drama dönüşen taleplerini mücadele gündemine almış ve direniş yolunu seçmiştir. Son kuruşlar alınıncaya ve etkili bir protokole dönüştürülünceye kadar mücadelemiz devam edecek. Yörüklerin diyarında kuşaklardır sömürü cehennemi altında yaşama mahkum edilmiş madencilerin hakkı divana bırakılmayacak. Mutlaka ama mutlaka kazanacağız. Tüm emek dostlarını sesimize ses olmaya, onur ve adalet mücadelemizle dayanışmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.