AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mersin'de Abdülhamid Han Sondaj Gemisini İlk Görev Yerine Uğurlama Töreni'nde konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar şöyle: 

  • Abdülhamid Han sondaj gemimizle Türkiye farklı bir yere gelmiştir. Denizlerde dünyada eşine az rastlanır bir sondaj filosuna sahibiz. Gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra Akdeniz ve Karadeniz’de sondaj çalışmalarına başladık.
  • Karadeniz'de keşfettiğimiz 540 milyar metreküplük doğal gaz rezervi ülkemize ve milletimize moral vermiştir. Karaya ulaştığında doğal gaz işleme tesisimiz temelini geçtiğimiz yıl attık.
  • 540 milyar metreküplük doğal gaz rezervi ülkemize ve milletimize moral vermiştir. Karaya ulaştığında doğal gaz işleme tesisimiz temelini geçtiğimiz yıl attık.
  • Karadeniz gazının ilk etabı için  10 kuyudaki işlemleri birer birer biterek buradan gelecek doğal gazı 2023 yılında milletimizin hizmetine vermeyi planlıyoruz.
  • Ayrıca 3 sondaj gemimizin çalıştığı bu saha dünyada üretime en hızlı hazırlanan saha olarak kayıtlara geçmiştir. Denizlerde elde ettiğimiz başarıyı karadaki keşiflerle taçlandırmak istiyoruz. Bu amaçla hem yeni kuyu açma daha önce açılıp üzeri kapatılmış kuyuları tekrar üretime kazandırma faaliyetlerimizi kesintisiz devam ettiriyoruz.Yurt içi petrol üretimimiz 65 bin varile ulaştı. Hedefimiz yıl sonuna kadar 150 kuyu daha açarak bu rakamı artırmaktır.
  • Doğal gaz ve petrol kaynaklarımızı ne kadar çok artırabilirsek bu süreçte o kadar avantaj kazanacağız. Enerji bağımsızlığımızı temin, cari açığımızı kapatma bakımından bu çalışmaları çok önemli görüyor. 2022 enerji faturamızın 100 milyar doları bulacağı göz önüne alındığında yürütülen çalışmaların manası daha iyi anlaşılacaktır.
  • Abdülhamid Han gemimiz 7. Nesil diye ifade edilen sondaj gemisidir.
  • Doğal gaz ve petrol kaynaklarımızı ne kadar çok artırabilirsek bu süreçte o kadar avantaj kazanacağız. Enerji bağımsızlığımızı temin, cari açığımızı kapatma bakımından bu çalışmaları çok önemli görüyor. 2022 enerji faturamızın 100 milyar doları bulacağı gözönüne alındığında yürütülen çalışmaların manası daha iyi anlaşılacaktır.
  • Sondaj öncesi tüm hazırlıkları bitirildi. Bugün Abdülhamid Han gemimizi Mavi Vatan’a yolcu ediyoruz.  Abdülhamid Han gemimizi Gazipaşa'nın 55 kilometre açığındaki Yörükler 1 kuyusuna uğurlayacağız.
  • Akdeniz’de yaptığımız arama ve sondaj çalışmaları kendi egemenlik alanlarımızdadır. Bunun için kimseden izin veya icazet almaya ihtiyacımız yoktur. Abdülhamid Han Sondaj Gemisi çalışmalara başladığında arkalarına aldıkları ağa babalarına güvenerek bize efelik etmeye yeltenenler muhtemelen çıkacaktır. Şımarıklıklarını artıranların sonu bir gün kafayı duvara çarpıp kendine gelmek olacaktır.
  • Ne kuklalar ne de onların iplerini elinde tutanlar Akdeniz’de hakkımız olanı almamızı engelleyemeyecektir. Gerçi Akdeniz’de Abdülhamid Han ismiyle karşılaşan birilerinin aklına Gazi Ethem Paşa ve Dömeke Savaşı gelecektir.