Tank palet fabrikası tartışmalarının odağındaki isim BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak canlı yayında soruları yanıtladı. Erdoğan ile Siirt seçimlerinde tanıştığını söyleyen Sancak, AKP döneminde zenginleşen değil fakirleşen işadamlarından olduğunu söyledi.

Ethem Sancak ihale sürecini anlatırken Altay tankının prototipini geliştiren Koç Holding’in de bu sırada tank palet fabrikasından yararlandığını söyledi. Programdaki gazetecilerden Deniz Zeyrek ise Koç Holding’e bunu sorduğunu, böyle bir kullanımın olmadığını söylediklerini iletti. Zeyrek, Koç Holding’den Altay tankının seri üretimi için yapılan ihalede sırasında da tank palet fabrikasını kullanabileceklerine dair bir bildirim yapılmadığının iletildiğini aktardı. Ethem Sancak bu sözler karşısında fabrikanın Koç Holding tarafından kullanıldığını iddiasını yineledi.

Sancak’ın açıklamaları şöyle:

BMC’yi almaya karar verdiğimde kardeşlerim bana “sana ortak olmuyoruz” dediler. Üç büyük devletin Fransa, İngiltere ve Almanya’nın büyükelçileri benden randevu alarak kapımı çaldılar. Biraz da gururlandım. “Bizimle ortak olur musunuz” dediler. Ben de onlara “Bizim batıya düşmanlığımız yok” dedim. “Memnuniyetle ben sizinle ortak olurum ama ilk şart ortaklıkta yapacağınız bütün yatırımların merkezi Türkiye’de olacak. İkinci olarak üreteceğimiz ürünleri Türkiye’nin müsaadesinde istediğimiz yere satacağız ve istediğimiz yerde kullanacağız” dedim. Fakat bir daha kapımı çalmadılar. O sırada doğu tarafından da teklifler geldi. Suudi Arabistan’dan da teklif geldi, siyasi çizgileriyle çatışacağımı düşündüğüm için reddettim. O arada Katar’ın askeri ateşesi geldi. Dedim ki “Sizinle ittifaka girdik. Geçmişte de siz Osmanlı ile hep müttefik kaldınız. Bu işi sizinle yapalım. Allah size para vermiş, bizde de kaliteli insan var. Bu işi hızlandıralım” dedim. Dedi ki “bizde bürokrasi var, zaman alır”. Ben de Tayyip Bey’e gittim. “Siz Emir’i ararsanız bu iş hızlı çıkar” dedim.

Soru: BMC’yi almak için paranız yeterli miydi?

750 milyon dolara aldım, bende de o para vardı. Ayağa kaldırmak için 1 milyar dolara ihtiyaç vardı. O para yoktu bende.

Soru: Risk aldınız yani? O parayı bulamadıysanız?

Ben kendime güveniyordum, ilişkilerim vardı. Bir zamanlar Türkiye’nin sağlık sektöründe en büyük aktördüm. Kendime güvendiğim için bu arayışa girdim. Bizim ailede bundan fazla para vardı. Ben aynı zamanda ailenin lideriyim. Kardeşlerim emrim üzerine bu parayı verirler. Bizdeki ilişki budur.

Soru: Erdoğan’ın sizden BMC’yi satın almanızı istediğini söylemiştiniz?

Oraya geleceğim. Ben Tayyip Erdoğan’la Siirt seçimlerinde tanıştım. Daha önce Forbes’un en zengin listesindeydim. Ben AK Parti dönemi zengini değilim, AK Parti döneminde yoksullaşan bir iş adamıyım.

Soru: Tayyip Erdoğan’a hala aşık mısınız?

Tabii. Bu bayrağı salladığı sürece yanındayım. S400 almaktan vazgeçerse beni karşısında bulur.