Toplumsal Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ayasofya'da namaz kıldıktan sonra çıkışta gazetecilere açıklama yaptı. Hayli gergin olduğu gözlenen Erdoğan, ekonominin birçok günde çökmesi, doların Türkiye tarihinde olmadığı kadar zirve yapmasıyla ilgili konuştu. Ekonominin çöküşünü kabul etmek bir yana, Türkiye'nin uçuşa geçtiğini savunan Erdoğan, damadı Berat Albayrak'ı da korumaya aldı.

Türkiye'nin ekonomik gücüne, 150 ülkeye salgınla ilgili koruyucu malzeme satılması üzerinden örnek veren Erdoğan "Bunları görmüyor musunuz ya, siz kör müsünüz" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:

Dünyada ekonomik gelişmeleri gözden geçirecek olursanız başta ABD, Rusya ve Avrupa, koronavirüs sonrası çok ciddi zikzaklar yaşıyor. Tüm samimiyetim ile, içerideki düşmanları gündeme getirmek istemiyorum. Dışarıdakiler yetiyor ama içeridekiler de pompalama görevi görüyorlar. 2002 Kasım'da göreve geldi. Göreve geldiğimizde, 2002'de mili gelir 206 milyar dolardı. Şimdi milli gelirimiz 750 milyar dolara çıktı. O zaman 3581 dolar fert başı gelir vardı, bu 9127 dolara çıktı.

2002'de otomobil satışı 91 bindi. 2019 ise 387 bine çıktı.

Buzdolabı şatışları 1 milyon 88 bindi. 2019'da 2 milyon 406 bin buzdolabı satışı var. Türkiye bir tırmanışta. Bunu gözleri olup görmeyenler var. Ben belgeler ile konuşuyorum. Açılan şirket sayısı 30 bin civarındayken, 2017'de 85 bin ek şirket açılmış. İstihdam 19 milyon 600 kişiydi. Şu an 28 milyonun üzerinde.

Bazı sıkıntılar yok değil. Ama Türkiye adeta bir uçuşun içinde. Gözü olup görmeyenler bunu yanlış aktarıyor. Ne kadar yanlış anlatırlarsa anlatsınlar bu tırmanışımızı devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz. Gerek TL, gerek döviz, gerek altın rezervinde, basit bir şey söyleyeyim.

Türkiye'nin 23.5 milyar IMF'ye borcu vardı. 2013'te biz sıfırladık. Döviz rezervi 27.5 milyar dolardı, şu anda 105 milyar dolar. Merkez Bankası'nın rzervi. Kimse halkımızı yanıltmaya çalışmasın. Dünden daha güçlüyüz, yarın dha güçlü olacağız.

17 yıl önce terörle verilen mücadeleyi bir düşünün. 17-18 yıl önce neredeydik, şimdi neredeyiz? Samimi bir soru soruyorum. Terörle mücadele öyle ücretsiz yapılmıyor. Ciddi harcamalarımız oluyor mu, oluyor. Savunma sanayisinde ciddi harcamalar yaptık mı, yaptık. Yüzde 20'lerde yüzde 70'lere çıktı yerlilik.

Bu maliyet ile Türkiye bölgede değil, dünyada başka yerde.