Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), ağustos ayı toplantısında, politika faizini yüzde 19 seviyesinde tuttu. Beklentiler de faizin sabit tutulacağı yönündeydi.

Merkez Bankası, "Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecek" açıklamasını yaptı.

ERDOĞAN AĞUSTOS'TA FAİZ DÜŞECEK DEMİŞTİ
Yurtiçi piyasalar Merkez Bankası'nın kararından önce Erdoğan'ın enflasyon ve faiz açıklamalarıyla fiyatlamalarına yön vermeye çalışmıştı.

Erdoğan, katıldığı canlı yayında Ağustos ayıyla birlikte enflasyon oranlarında düşüşün başlayacağını söylerken, “Bunu da özellikle buradan bir yerde ben de sinyalimi belli yerlere herhalde vermiş oluyorum, çünkü bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil, zira faiz oranlarında da bir defa düşüşe geçiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, “Yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir. Ama düşük faiz de bize düşük enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır ve Ağustos ayıyla birlikte artık biz de düşük enflasyona inşallah geçeceğiz” demişti.

Erdoğan, Ağustos'ta düşmesini öngördüğü enflasyonla ilgili “Ama bunun oranı ne olur, şu anda bulunduğumuzun bir defa çok çok altında olur” diye eklemişti.