Toplumsal İstanbul l Ercan Çankaya

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 2022 yılı ocak ayında 2,927 engelli memurun kamuya atamasının yapılacağını açıkladı. Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan (E-KPSS) yüksek puanlar alarak atama bekleyen engellilerin beklentilerine cevap vermeyen bu sayı, engelli derneklerince kabul edilemez bulundu. 

Engelliler Konfederasyonuna bağlı Engelli Hakları Federasyonu, açıklanan sayının artırılması yönündeki taleplerini dile getirmek üzere bugün İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Samsun ve Mersin'de saat 13.00'de eşzamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi.

İstanbul'daki açıklama, Kadıköy İskele Meydanı'nda gerçekleştirildi. 

Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği (EYDD) Başkanı Bülent İnce, açıklamada devletin kendi belirlediği engelli kadrolarında 40 bin açık olduğunu, bu açığı dolduracak sayıda atama yapılmadığını söyleyerek devletin kendi koyduğu yasalara uymadığını belirtti.

Ocak ayında Engelliler Konfederasyonu olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nı ziyaretlerinde Bakan Yanık tarafından 3,500 atama sözü verildiğini, bu sözün bile yerine getirilmediğini söyledi. 

İnce, ayrıca mevcut durumda atanamayan 750 engelli öğretmen olduğunu, açıklanan 2,927 kişinin içinde engelli öğretmenlerin olup olmadığı detayının derneklere ve sivil toplum kuruluşlarına bildirilmediğini vurgulayarak açıklanan rakama zaten bugüne kadar atanmış olması gereken öğretmenler de dâhil edildiyse gerçek atamanın açıklanan sayının çok altında olduğunu söyledi. 

Ayrıca emekli ve memur maaşlarına yapılan zamlarla birlikte engelli maaşlarına da zam yapıldığını belirten İnce, en düşük engelli maaşının 850 lira olduğunu, bu parayla bir engellinin en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacağını belirtti. 

engelli hakları federasyonu