Toplumsal Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre; ağustos ayında enflasyon aylık yüzde 1,12, yıllık ise yüzde 19,25 arttı.

Ekonominin uzman isimleri ise bu verilerin ne anlama geldiğini sosyal medya hesaplarından değerlendirdi. 

ERDOĞAN TEKZİBİ YEDİ
İktisatçı Yazar Mustafa Sönmez, "Yüzde 19.3 e çıkmış TÜFE, Merkez Bankası’nın 23 Eylül’de yüzde 19 politika faizini artırmasını gerekli kılar. Hele ki aynı gün ABD den parasal sıkılaşma kararları gelirse. Bakalım ne yapacaklar" derken, "Bundan sonra enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil" sözleriyle hatırlanan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için ise "Büyük lokma yesin, büyük konuşmasın. Tekzibi yedi" dedi.

MERKEZ BANKASI KENDİNİ KÖŞEYE SIKIŞTIRDI
Ekonomi Profesörü Fatih Özatay ise "Ağustos enflasyonu %19.3, TCMB faizi daha düşük (%19). TCMB 'faizi enflasyonun üzerinde tutacağım' gibi garip bir açıklamayla kendini köşeye sıkıştırdı. 'Gerçekleşen enflasyon' olarak anlaşıldı" değerlendirmesini yaparken, "Oysa hangi ülkede hangi para politikası gerçekleşeni değiştirebilir? Ne olacak şimdi" diye sordu.

ÜRETİCİ MALİYETLERİ GÜMBÜR GÜMBÜR
Ekonomi yazarı Uğur Gürses ise "Yönetilen-yönlendirilen fiyatlar hariç TÜFE yüzde 20.6'da" derken "Faize dokunmamak-düşürmek isteyen ve son günlerde 'çekirdek enflasyona bakmak lazım' diyen merkez bankacılar, isterseniz oraya bakalım..." ifadelerini kullanarak bu verileri paylaştı. Matrah değişikliğiyle benzinli araç fiyatının yüzde 3.4, dizel araç fiyatının ise yüzde 1.7 düştüğünü belirten Gürses, "Bu iki kalemin TÜFE içindeki toplam ağırlığı %7.2... Bu hali ile aylık enflasyon %1.12 artmış. Enflasyonu düşürmenin yolu bu değildi. Olmadı da. Üretici maliyetleri gümbür gümbür artmaya devam ediyor" değerlendirmesini yaptı.

Gürses "Enflasyonda fiyatlama davranışının nasıl bozulduğunun resmidir..." diyerek de şu tabloyu paylaştı:

Aynı zamanda uzun süre Merkez Bankası Başekonomisti olarak görev yapmış olan İktisatçı Akademisyen Hakan Kara ise "İlk sekiz ayın enflasyonu %11,65 oldu. Son dört ay tarihsel ortalamada gelse (ki bu çok iyimser) yıl sonunda %16 oluyor. TCMB'nin yıl sonu tahmini ise % 14,1" ifadelerini kullandı.

İÇİ BOŞ SÖYLEMLER...
Ekonomist Emre Alkin ise "Enflasyon faizin üzerine çıktı" söyleminin reel faiz açısından bir anlamı olmadığına dikkat çekti. "Reel faiz aynı döneme ait faizden enflasyon çıkarılınca bulunur" diyen Alkin, "Dolayısıyla 1 yıl sonra da enflasyonun bu seviyede olacağını düşünüyorsak durum ciddi, düşünmüyorsak içi dolu olmayan bir söylem" ifadelerini kullandı.

Emre Alkin "Enflasyon bildiğimiz gibi. Merkez Bankası acaba ne yapacak?" diye sordu: