Emeğin başkenti İstanbul'da 1 Mayıs nasıl geçti?
Taksim'e çıkan yolların Valilik kararıyla kapatıldığı İstanbul'da 1 Mayıs gözaltılarla başladı. Maltepe'deki buluşma ise binlerce yurttaşın uzun kortejler oluşturduğu coşkulu bir miting düzenlendi.
Toplumsal Emek
İstanbul'da emeğin mücadele günü 1 Mayıs gözaltılarla başladı. Öğleden önce İstanbul Valiliği'nin açıkladığı kadarıyla 164 olan gözaltı sayısı, ilerleyen saatlerde 200'ü aştı. Taksim'e çıkmaya çalışan yurttaşlar ve gruplar, Şişli, Beşiktaş ve Taksim çevresinde gözaltın alındı.
1 Mayıs Dünya Emek ve Dayanışma Günü kutlamak isteyen işçiler, sendikalar, emek örgütleri ve siyasi partilerse Maltepe'de miting alanında toplandı. Yurttaşların, CHP Adalar Örgütü ve Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül'ün içinde olduğu vapur sahil güvenlik ekipleri tarafından iskeleye yanaştırılmadı. Bir CHP üyesi, tepki olarak vapurdan atlayıp yüzerek iskeleye çıktı.
Miting alaında, Gezi Davası'nda hapis cezalaları alan ve cezaevinde bulunan isimlerin mesajları okundu. Saat 14.20'de ise konuşmalar başladı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Hep birlikte değiştireceğiz" mesajı verirken, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, "Eşit, özgür, laik, adaletin, barışın, paylaşmanın olduğu bağımsız bir Türkiye’yi mutlaka kuracağız" dedi.
İstanbul'daki 1 Mayıs mücadelesinden öne çıkan gelişmeler şöyle...
GÜNCELLEME 15.23
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz konuşmasını yapmak üzere sahneye çıktı. "Gezi onurumuzdur" diyerek sözlerine başlayan Koramaz, şunları dile getirdi:
Düzenleri sona erecek diye korkuyorlar. Peşkeş çekilen yerlerin hesaplarını soracağız diye korkuyorlar. Tabii ki hesabını tek tek soracağız. Yalancı tanıklarla, kurmaca davalarla, yalan haberlerle saldırıyorlar. Zannediyorlar ki kendileri korkuyor bizi de korkacak sanıyorlar ama biz korkmuyoruz. Eşit, özgür, laik, adaletin, barışın, paylaşmanın olduğu bağımsız bir Türkiye’yi mutlaka kuracağız. Bu 1 Mayıs alanlarını dolduran milyonlar gelecek günlerin müjdesi olsun.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik konuşmasına başladı. Bozgeyik, "Bu baskıcı otoriter iktidarı uyarmaya çalışıyoruz. Zamlara, adaletsizliğe hep birlikte dur diyoruz. Bugün ülkemizde genç işsizlik aldı başını gidiyor. İşçi cinayetlerinde katliam yaşanıyor. “Eşitlik, özgürlük, barış için 'artık yeter' diyoruz. 'Mücadeleyi büyütme zamanı' diyoruz. Biraz olsun bizler de nefes almak istiyoruz. Elektriğe ve doğal gaza yaptığı tüm zamların geri almasını istiyoruz. KHK’li arkadaşlarımızın işlerine iade edilmesini istiyoruz" dedi.

GÜNCELLEME 14.55
Sol Parti'nin Gezi Direnişi ve Mahir Çayan ile ilgili pankartları polis engeline takıldı. Polis, söz konusu pankartların alana girişini engellemeye çalıştı.
Yaklaşık 10 dakika boyunca parti yetkilileri ile polis arasında tartışma yaşandı.
Görüşmenin ardından pankartların alana girişi sağlandı.

GÜNCELLEME 14.36
1 Mayıs İşçi Bayramı için Maltepe miting alanında toplanan sendikalar, emek örgütleri, siyasi partiler ve işçiler kortej yürüyüşlerini tamamladı. Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül'ün de içinde olduğu tekne Maltepe'ye yanaştırılmadı.CHP Adalar İlçe Başkanı Ali Ercan Akpolat,kıyıya yüzerek ulaştı.
Özlem Gürses ve Bülent Parlak'ın sunumu ile başlayan 1 Mayıs programında Bandista grubunun ardından sahneye Ruhi Su Dostlar Korosu çıktı. Korodakiler şarkılarını söylerken ellerinde "Gezi Onurumuzdur" dövizleri tuttu.

'BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ'
Ardından DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Hayatta kalmak için, bu düzeni değiştirmek için hep birlikte mücadele veriyoruz. Bu meydanda zamları hayır diyenler var, açlık sınırının altına gerileyen asgari ücretin artırılması için mücadele verenler var. Bu meydanda her türlü eşitsiziliğe karşı eşitlik talebiyle mücadele eden, artan şiddete rağmen bir gece yarısı çıkarılan kararnameyle çıkılan İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkan kadınlar var" diyerek alandakilere seslendi.

Arzu Çerkezoğlu şöyle devam etti:
Bu düzeni birlikte değiştireceğiz. Başka bir düzen, ayakların baş olmasıdır. Devlet tek adamın değil, üretenlerin yönetmesidir. Başka bir düzen Emeğin Türkiyesi’dir!
GÜNCELLEME 14.20
Miting sunucularından Oyuncu Bülent Emrah Parlak, Silvri ve Bakırköy cezaevlerinden gelen bir ortak mesajı okudu. Ortak mesaj, geçtiğimiz günlerde Gezi Davası'nda tutuklanan Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman'a aitti: "1 Mayıs'ı, Taksim'de kutlayacağımız günlerde hep birlikte olacağız, zulme karşı direneceğiz, birlikte kazanacağız!"
Silivri ve Bakırköy cezaevlerinden mesaj var!
— Toplumsal (@habertoplumsal) May 1, 2022
https://t.co/706ywHiOFD#1Mayıs #1M22 pic.twitter.com/9JdFlHVK4K
GÜNCELLEME 13:49
Beşiktaş'tan Taksim'e yürümek isteyen Umut-Sen üyeleri, Beşiktaş Köyiçi'nde polis saldırısına uğradı. Çok sayıda gözaltı olduğu bildiriliyor.
Umut-Sen üyeleri, Beşiktaş Köyiçi'nde polis saldırısına uğradı
— Toplumsal (@habertoplumsal) May 1, 2022
https://t.co/706ywHiOFD#1Mayıs #1M22 pic.twitter.com/0jXi0563WL
GÜNCELLEME 13.21
İstanbul Valiliği, Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli'den Taksim Meydanı'na yürümek isteyen toplam 164 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İstanbul’da '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü' kapsamında bugün Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk sunmak, Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakmak ve basın açıklaması yapmak, Maltepe Etkinlik Alanında miting yapmak amacıyla talepte bulunan sendika ve sivil toplum kuruluşlarına, valiliğimizce gerekli izinler verilmiştir" denildi.
Ancak izinsiz grupların Taksim'e çıkmak istediği savunulan açıklamada, "Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli kaymakamlıklarımızca 2911 Sayılı Kanun uyarınca alınan kararlara aykırı olarak; izinsiz toplantı ve gösteri yapmak amacıyla yürüyüş yapan ve slogan atan, güvenlik güçlerimizin uyarılarına rağmen dağılmayan ve mukavemetle karşılık veren toplam 164 kişi yakalanmış ve haklarında işlem başlatılmıştır" bilgileri yer aldı.
GÜNCELLEME 13:10
CHP'li Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ve CHP Adalar İlçe yönetiminin da içinde bulunduğu tekne, 'güvenlik gerekçesiyle' polis tarafından Maltepe'ye yanaştırılmadı. CHP ilçe başkanı ise denize atladı ve alkışlar eşliğinde yüzerek kıyıya ulaştı.
Teknesi kıyıya yanaştırılmayan CHP'li başkan yüzerek karaya çıktı
— Toplumsal (@habertoplumsal) May 1, 2022
https://t.co/706ywHiOFD#1Mayıs #1M22 pic.twitter.com/EDBshZq25p
GÜNCELLEME 12.51
Hem emekliler hem de Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) alandaydı. EYT’liler emeklilik haklarını talep ederken, emekliler ise mahkum edildikleri sefalet ücretlerine "hayır" dedi.

GÜNCELLEME 12.40
İstanbul Maltepe'de sendikalar ve partiler kortejlerini oluşturdu.
Maltepe'de sendikalar ve partiler kortejlerini oluşturmaya başladı. Yürüyüş alanındaki coşku ve kalabalık dikkat çekiyorhttps://t.co/706ywHiOFD#1Mayıs #1M22 pic.twitter.com/6WCWd3ov0s
— Toplumsal (@habertoplumsal) May 1, 2022
GÜNCELLEME 12.36
Gazeteci Zeynep Kuray'ın kamerasına yansıyan görüntülerde; Şişli'de ablukaya alınan inşaat işçisi Mustafa Akyol polise, "Niye vuruyorsun ? Ben inşaat işçisiyim oturduğun evi ben yaptım, sana emir verenlerin oturduğu yeri de bugün yasaklanan Taksim'i de ben yaptım" diye sitem etti.
Ablukaya alınan inşaat işçisi Mustafa Akyol polise, "Niye vuruyorsun ? Ben inşaat işçisiyim oturduğun evi ben yaptım, sana emir verenlerin oturduğu yeri de bugün yasaklanan Taksim'i de ben yaptım" diye sitem etti. pic.twitter.com/tnmbujYZqh
— Zeynep Kuray (@zeynokuray) May 1, 2022
GÜNCELLEME 12.15
Maltepe'de 1 Mayıs'a katılmak Marmaray'ı kullanan yurttaşlar, Marmaray'ın çav bella marşıyla inletti.
Marmaray'da Çav Bella sesleri...
— Toplumsal (@habertoplumsal) May 1, 2022
↘️https://t.co/IVa7Xz8g1Y pic.twitter.com/h86tMHYoNu
GÜNCELLEME 11.56
1 Mayıs'ta emekçilere ve emek örgütlerine kapatılan Taksim Meydanı, şampiyonluk kutlamasına açıldı.
Trabzonspor taraftarının şampiyonluk kutlaması gazeteci Umut Taştan'ın objektifine böyle yansıdı.

GÜNCELLEME 11.36
Maltepe miting alanında toplanmalar devam ediyor...

GÜNCELLEME 11.03
Taksim'e çıkmak isteyen gruplara polis müdahaleleri devam ederken bir yandan Maltepe'deki 1 Mayıs mitinginin hazırlıkları da sürüyor. Türkiye Komünist Partisi'nin resmi Twitter hesabından paylaşımda "İstanbul Maltepe'de 1 Mayıs hazırlıklarımız bitmek üzere" denildi.
Maltepe'deki kitlesel 1 Mayıs kutlamaları için hazırlıklar sürüyor...
— Toplumsal (@habertoplumsal) May 1, 2022
TKP: İstanbul Maltepe'de 1 Mayıs hazırlıklarımız bitmek üzere
↘️https://t.co/C8PTRgkmck pic.twitter.com/My6hzkvGlw
GÜNCELLEME 10.54
1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen İnşaat-İş ve Enerji-Sen üyesi 9 işçi gözaltına alındı. 9 işçi gözaltında. 10.30 itibariyle Taksim'de gözaltına alınan yurttaşların sayısının 80'e ulaştığı bildirildi.
GÜNCELLEME 10.37
1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmak isteyen Gençlik Komitesi üyesi 30'a yakın öğrenci gözaltına alındı.
1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmak isteyen Gençlik Komitesi üyesi 30'a yakın öğrenci gözaltına alındı.
— Toplumsal (@habertoplumsal) May 1, 2022
↘️https://t.co/C8PTRgkmck pic.twitter.com/9jxiZXKBQH
GÜNCELLEME 10.30
Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Beşiktaş’ta toplanarak Taksim’e yürüyeceklerini duyurmuştu. Beşiktaş Barbaros Bulvarı’nda bir araya gelen HKP yöneticileri ve üyeleri yasaklanan Taksim’e yürümek istedi.
HKP’lilerin yürüyüşüne polis izin vermedi. Polis, HKP yöneticileri ve üyelerine müdahale etti. HKP’liler tek tek gözaltına alınırken arbede yaşandı. Gözaltına alınan HKP yöneticileri ve üyeleri daha sonra çevik kuvvet minibüsüne bindirilerek, polis merkezine götürüldü.
Taksim'e yürümek isteyen HKP'lilere gözaltı...
— Toplumsal (@habertoplumsal) May 1, 2022
↘️https://t.co/C8PTRgkmck pic.twitter.com/sj6IRMS8N4
GÜNCELLEME 9.40
Taksim'de 1 Mayıs için yürüyüş yapan Gençlik Komitesi üyelerine de polis müdahale etti, gözaltılar olduğu belirtiliyor.

GÜNCELLEME 9.27
Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen Kafe - Bar Çalışanları Dayanışmasından 3 işçi gözaltına alındı. Toplumsal Özgürlük Partisi ve Halkevleri üyesi iki gruptan 12 kişi de Taksim’e çıkarken Elmadağ’da ters kelepçelenerek gözaltına alındı.
GÜNCELLEME 9.10
1 Mayıs'ta Taksim'e yürümek isteyen Öğrenci Kolektifleri ve Üniversiteli Feminist Kolektif'ten 5 üniversiteli Kurtuluş'ta gözaltına alındı.

Taksim'e çıkan yollar İstanbul Valiliği'nin kararıyla kapatılmıştı.
Emeğin başkenti İstanbul'da 1 Mayıs: Polis güne gözaltıyla başladı...
— Toplumsal (@habertoplumsal) May 1, 2022
↘️https://t.co/C8PTRgkmck pic.twitter.com/Zr26zsn0YF
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
| 1. Galatasaray | 31 | 73 |
| 2. Fenerbahçe | 31 | 68 |
| 3. Beşiktaş | 32 | 68 |
| 4. A.Demirspor | 31 | 60 |
| 5. Başakşehir | 31 | 51 |
| 6. Kayserispor | 32 | 49 |
| 7. Trabzonspor | 31 | 48 |
| 8. Konyaspor | 32 | 46 |
| 9. Karagümrük | 31 | 44 |
| 10. Alanyaspor | 32 | 38 |
| 11. Sivasspor | 32 | 37 |
| 12. Antalyaspor | 31 | 36 |
| 13. Ankaragücü | 31 | 35 |
| 14. İstanbulspor | 31 | 35 |
| 15. Kasımpaşa | 31 | 34 |
| 16. Giresunspor | 31 | 28 |
| 17. Ümraniye | 31 | 26 |
| 18. Gaziantep FK | 31 | 25 |
| 19. Hatayspor | 31 | 23 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
| 1. Samsunspor | 34 | 75 |
| 2. Rizespor | 34 | 66 |
| 3. Sakaryaspor | 35 | 62 |
| 4. Pendikspor | 34 | 61 |
| 5. Eyüpspor | 34 | 59 |
| 6. Bodrumspor | 34 | 58 |
| 7. Göztepe | 34 | 58 |
| 8. Bandırmaspor | 34 | 54 |
| 9. Keçiörengücü | 34 | 53 |
| 10. Manisa FK | 34 | 53 |
| 11. Boluspor | 34 | 49 |
| 12. Tuzlaspor | 34 | 38 |
| 13. Altay | 35 | 37 |
| 14. Gençlerbirliği | 34 | 34 |
| 15. Altınordu | 34 | 34 |
| 16. Erzurumspor | 34 | 33 |
| 17. Adanaspor | 34 | 25 |
| 18. Denizlispor | 34 | 17 |
| 19. Yeni Malatyaspor | 34 | 16 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
| 1. M.City | 35 | 85 |
| 2. Arsenal | 36 | 81 |
| 3. Newcastle | 35 | 66 |
| 4. M. United | 35 | 66 |
| 5. Liverpool | 36 | 65 |
| 6. Brighton | 34 | 58 |
| 7. Tottenham | 36 | 57 |
| 8. Aston Villa | 36 | 57 |
| 9. Brentford | 36 | 53 |
| 10. Fulham | 36 | 51 |
| 11. Chelsea | 35 | 43 |
| 12. Crystal Palace | 36 | 43 |
| 13. Wolves | 36 | 40 |
| 14. Bournemouth | 36 | 39 |
| 15. West Ham United | 36 | 37 |
| 16. Nottingham Forest | 36 | 34 |
| 17. Everton | 36 | 32 |
| 18. Leeds United | 36 | 31 |
| 19. Leicester City | 36 | 30 |
| 20. Southampton | 36 | 24 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
| 1. Barcelona | 34 | 85 |
| 2. Real Madrid | 34 | 71 |
| 3. Atletico Madrid | 34 | 69 |
| 4. Real Sociedad | 34 | 62 |
| 5. Villarreal | 34 | 57 |
| 6. Real Betis | 34 | 55 |
| 7. Girona | 34 | 48 |
| 8. Athletic Bilbao | 34 | 47 |
| 9. Osasuna | 34 | 47 |
| 10. Sevilla | 34 | 47 |
| 11. Rayo Vallecano | 34 | 46 |
| 12. Mallorca | 34 | 44 |
| 13. Celta Vigo | 34 | 39 |
| 14. Valencia | 34 | 37 |
| 15. Almeria | 34 | 36 |
| 16. Cadiz | 34 | 35 |
| 17. Real Valladolid | 34 | 35 |
| 18. Getafe | 34 | 34 |
| 19. Espanyol | 34 | 31 |
| 20. Elche | 34 | 19 |