Ekonomist Esfender Korkmaz, bugünkü 'Dolar nereye kadar?' başlıklı yazısında, dolar kuruna ilişkin olası senaryolardan bahsetti.

"TL'nin değer kaybının dolar kurunu tetiklediğini" belirten Korkmaz, "Merkez Bankası TÜFE-2003 yılı bazlı reel kur endeksine göre, dolar/TL kuru 17,3476 iken, TL yüzde 49,5 oranında daha düşük değerdedir. Eğer Endeks denge kuru olan 100'de kalsaydı, dolar kuru yaklaşık 9 lira olacaktı. Dolar/TL reel kur endeksinin 100 olarak kalması için, kısaca doların TL enflasyonu eksi dolar enflasyonu kadar artması gerekir. Türkiye'de 2018 kur şoku ve arkasından gelen kur artışları, enflasyon farkından daha yüksek olduğu için, TL aşırı değer kaybetti" dedi.

'YABANCI YATIRIMCI DA TÜRKİYE'DEN ÇIKIYOR'
"Fed'in faiz artırımının Türkiye'yi daha fazla etkilediğini" belirten Korkmaz, " Doğrudan yabancı yatırım sermayesi artık gelmiyor. Türkiye'de olanlar da çıkıyor. Söz gelimi eBay yabancı sermayeli şirket de Gitti-Gidiyor'u kapatarak Türkiye pazarından çıkıyor. Doğrudan yabancı yatırım sermayesi gelmediği gibi sıcak para da çıkıyor. Borsada yüzde 66,1 olan yabancı payı yüzde 37,91'e geriledi. Portföy yatırımlarında Ocak-Nisan arasında ilk 4 ayda, 5,5 milyar dolar net çıkış olmuştur. Dahası artık yerli yatırımcı da dış borsalara gidiyor" ifadelerine yer verdi.

'İFLAS RİSK PRİMİ 818 BAZ PUANA ÇIKTI'
Korkmaz, "Türkiye'nin bir yıl içinde ödemesi gereken dış borç tutarı, 181,4 milyar dolardır. 2022 cari açığını 50 milyar dolar olarak tahmin ediyorum. Bu şartlarda Türkiye'nin bir yılda 231 milyar dolar dış borç çevirmesi gerekir. Ancak Türkiye'nin uluslararası piyasalarda işlem gören beş yıllık tahvillerinin iflas risk primini gösteren CDS oranı 818 baz puana çıktı. Bu durum dış borçlarda temerrüt riskini artırdı" dedi.

'DOLAR 50 LİRA OLUR'
"Bu şartlarda yıl sonu dolar kuru belirli şartlar altında tahmin edilebilir" diyen Korkmaz, "Siyasi iktidar, istikrar programı hazırlayıp, IMF'ye giderse veya erken seçim kararı alırsa, dolar kuru 15 liranın altına düşer. Siyasi iktidar hiçbir önlem almazsa ve Türkiye dış borçlarında temerrüde düşerse, dolar kuru bir gecede 50 lira olur. Yıl sonuna kadar, kayıt dışı emanet döviz girişi olursa, dolar kuru 25 liranın altında kalır" dedi.