Toplumsal Emek

Pandemi nedeniyle işten çıkarmalar yasaklanmış olsa da işçi kıyımı, patronlara bırakılan açık kapı olan Kod29 ile devam ediyor. Kod29 ile işten çıkarılan işçiler işsizlik sigortasından yararlanamadıkları gibi ihbar ve kıdem tazminatı haklarından da yararlanamıyorlar. Bunun son örneği, Çorum’da faaliyet gösteren Ekmekçioğulları Metal'de yaşanmıştı. Bu fabrikada çalışan 88 işçi, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş'te örgütlendikleri için Kod29 kullanılarak işten çıkarılmışlardı. İşçilerin patrona yanıtı direniş olmuştu... Mücade bugün 14'üncü gününe girdi.

Çorum’da da sendikaya üye oldukları için patron tarafından Kod29 ile işten çıkarılan işçilerin direnişi 14'üncü gününde devam ediyor. Sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarılan Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Ekmekçioğulları firmasında çalışan 88 işçi, fabrika önünde başlattıkları direnişlerini sürdürüyor.

Direnişle ilgili açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası, işten çıkarılmaların yasaklanması nedeniyle patronun “ahlaksızlık” maddesiyle işçilerin işine son verdiğini belirterek işçilerin bu durum nedeniyle tazminat alamadıklarını ve işsizlik sigortasından yararlanamadıklarını dile getirdi.