Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı kararda tanımlanan yetkili müesseseler olan Döviz bürolarının çalışma düzenine ilişkin yönetmelikte değişiklikler yaptı.

Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan ve Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı karara ilişkin tebliğde değişiklikler yapan tebliğe göre, B grubu yetkili müesseselerin faaliyet alnında düzenlemeler yapıldı.

FİZİKİ ALTIN ALIM SATIMI YAPILACAK
Buna göre, B grubu yetkili müesseseler, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından üretilen ziynet, sikke ve benzeri basılı altınlar ile 1 kilogramın altındaki bar şeklinde standart işlenmemiş altınların (24 ayar ve üstü) fiziki alım satımını yapabilecek.

Bloomberg'te yer alan habere göre, Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı kararda tanımlanan yetkili müesseseler, kendi nam ve hesaplarına bankalarla vadeli işlem gerçekleştirebilecekler ancak müşterileri nam veya hesabına vadeli işlem ve kredi kartı ile işlemler yapamayacaklar, yapacakları işlemleri herhangi bir şekilde taksitlendiremeyecekler.

KİMLİK TESPİTİ ZORUNLULUĞU
Düzenlemeye göre döviz büroları müşterinin T.C. Kimlik Numarasını/Pasaport Numarasını ve/veya Vergi Kimlik Numarasını, işlem tarihini, saatini ve miktarını gösterecek şekilde her bir işlem itibarıyla ayrı bir hesap veya deftere kayıt etmek zorunda olacak.

Bürolar gerçekleştirdikleri tüm işlemlerde müşterinin T.C. Kimlik Numarasını/Pasaport Numarasını ve/veya Vergi Kimlik Numarasını müşteriden temin ederek her bir işlem itibarıyla kayıt altına almak zorunda.

kgdsvhbcjdsnc

ÖDENMİŞ SERMAYE ŞARTI ARTIRILDI
Tebliğle, A grubu yetkili müesseselerin ödenmiş sermaye şartı 5 milyon TL'den 10 milyon TL'ye B grubu yetkili müesseselerin ödenmiş sermaye şartı ise 1 milyon TL'den 5 milyon TL'ye çıkarıldı. Yetkili müesseselerin özkaynaklar toplamı tutarının, asgari ödenmiş sermaye tutarının altına düşmemesi zorunlu olacak.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz bürolarıyla ilgili tebliğde kimlik tespitine ilişkin yapılan düzenlemeye yönelik haberlere ilişkin bir açıklama yaparak, düzenlemenin piyasaya müdahale anlamına gelmediği bildirildi.

Açıklamada, 3 bin dolar ve üzeri işlemlerin zaten vergi mevzuatı kapsamında kimlik tespitine tabi olduğu vurgulandı.

Açıklamada, tebliğdeki değişikliğe kadar kambiyo mevzuatı kapsamında döviz alım satımında kimlik bildirim yükümlülüğü bulunmamakla birlikte MASAK mevzuatı kapsamında 75 bin lira, vergi mevzuatı uyarınca ise 3 bin doları aşan işlemlerde kimlik tespiti zorunluluğu bulunduğu hatırlatıldı.

Yapılan değişiklikle, alt sınır olmaksızın döviz işlemlerinde kimlik tespitinin zorunlu kılındığına dikkat çekilen açıklamada, “Ülkemizde bankalar ve sermaye piyasası aracı kuruluşları nezdinde gerçekleştirilen işlemlerde olduğu gibi yetkili müesseseler sektöründeki tüm işlemlerin de kayıt altına alınması ve ayrıca sektörün uluslararası uygulamalar ile uyumlu hale getirilmesi hedeflenmiştir. Söz konusu yen­ uygulamanın sektördek­i kayıt dışılığın azaltılması ve kurumsallaşma düzeyi­ni­n artırılması ­ile uluslararası düzenlemelere uyum dışında başka hi­çbi­r amacı yoktur” ifadeleri kullanıldı. Son bölümde ise yapılan değişikliğin döviz piyasalarına müdahaleye ilişkin herhangi bir unsur içermediği vurgulandı.