Toplumsal Emek

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, (DİSK) 2021 asgari ücretinin net 3 bin 800 lira olması gerektiğini açıkladı. Açıklamayı, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısı ile DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı. Çerkezoğlu, DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan asgari ücret araştırması bu yıl  "Salgın Günlerinde Asgari Ücret Gerçeği Araştırması-2021" başlığıyla yayınlanan raporu da paylaştı.

Ücretlerin asgari ücret düzeyine gerilediği belirtilen açıklamada, 2006'da aylık ortalama ücret ve maaş geliri asgari ücretin yaklaşık 2 katı iken, 2019’da asgari ücretin 1,41 katına gerilediği belirtildi.

Türkiye'nin asgari ücretliler toplumu haline getirildiğini belirten araştırmada "Asgari ücret azami sayıda işçiyi ilgilendiriyor. Asgari ücret giderek ortalama ücret haline geliyor, ortalama ücret asgari ücret düzeyine düşüyor" denildi.

DİSK'in araştırmasına göre;

  • Asgari ücretin yarısından daha az ücretle çalışan işçi sayısı 1 milyona yakın.
  • Asgari ücret ve altında bir ücretle yaşamını sürdürmek zorunda olan işçilerin sayısı 7,5 milyon (bütün ücretli çalışanların yüzde 38,3’ü) civarındadır.
  • Asgari ücretin yüzde 20 fazlası ve altında ücret alan işçilerin sayısı 9,7 milyondur. Bütün ücretli çalışanların yüzde 50’ye yakını bu kapsamdadır.
  • Tüm ücretli çalışanların yüzde 64’ü ise (12,5 milyon işçi) asgari ücretin altı ile asgari ücretin bir buçuk katı arasında bir ücret elde ediyor.