Serdar Yüce

Emekçi kadınlar, pandemi kıskacında da olsa direnerek geçirdikleri bir yılın ardından yine direnerek geçireceklerini bildikler bir yıla hazırlanıyor. Mücadele günleri olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ise çok az bir süre kaldı. 8 Mart'ın bir özelliği de kadın düşmanlığını işçi düşmanlığıyla birleştiren patronların en çok bağıranlardan olmaları... İşçi düşmanı Dardanel de bu yıl bu unvanın hakkını verenlerden.

Çanakkale'de balıkçılık sektörünü tekelleştiren, küçük konserve firmalarını tek tek yok eden Dardanel, bir 8 Mart 'reklam' videosu yayınladı. 8 Mart'ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olduğuna değinilmeden hazırlanan video, "adamlar yapmış ya" diyen bir müşteriyle açılıyor, "Bizi biz yapan kadın çalışanlarımızın emeğidir" anonsuyla devam ediyor. Televizyonlarda da döndürülen reklamda “Dardanel’i, Dardanel yapan kadın işçiler” diyerek Dardanel’in 2 bin 217 çalışanının bin 485’inin kadın olduğu vurgusu yapılıyor. 

Oysa gerçek bambaşka, Dardanel'i emekçi kadınların Dardanel yapması dışında. 

SALGINDA İŞÇİLERİ REHİN ALDILAR
Daha önce de baskı, sömürü, güvencesiz çalışma ile gündeme gelen Dardanel AŞ’de geçtiğimiz yılın yaz aylarında çok sayıda işçide koronavirüs tespit edilmişti. Fabrika üretimi durdurmak yerine çalışmaya devam kararı aldı. Testi pozitif çıkan işçiler de mesaiye çağırıldı. "Kapalı sistem" çalışma şekliyle işçiler fabrikanın belirlediği yerde 14 gün yaşamak zorunda kaldı. Evlerine gönderilmeyen işçiler işe gitmeye ise devam etti. 

İŞÇİ DÜŞMANI HALK SAĞLIĞINI MI DÜŞÜNÜRMÜŞ!
Ardından Dardanel işçilerinin konserve dolumlarını çıplak elle yaptığını gösteren videolar paylaşıldı, günlerce de tartışıldı. Kimi işçilere hakaretler yağdırdı, kimi "bunlar bizim sağlığımızla oynuyor" diye feveran etti. Çok az sayıda yurttaş ise aslında buz gibi ortada olan bir gerçeğe dikkat çekti:

İşçisini köle gibi gören, fabrikayı çalışma kampına çeviren patron, ürünün ve de tüketicinin sağlığını neden düşünsün? Kaldı ki 'o kadar işçiye' her gün eldiven dağıtmak da bir masraf değil miydi?

Derken...

İşçilere köleliği dayatan Dardanel, cirosunu geçen yılın ilk yarısına göre ikiye katlayarak tarihinin en yüksek yarı yıl cirosuna ulaştı. 

KÂRDA YÜZDE 337'LİK ARTIŞ
Şirket, Ocak-Haziran 2020 döneminde satış gelirlerini yüzde 96’lık artışla 462 milyon TL’ye yükseltti ve tarihinin en yüksek yarıyıl cirosuna ulaşmış oldu. Açıklamada dikkat çeken diğer bir diğer veri de şirketin net kârındaki yükseliş oldu. Geçen yılın ilk yarısını yaklaşık 6 milyon TL’lik zararla kapatan Dardanel, bu yılın aynı döneminde 115,8 milyon TL’lik net kâra ulaştı. Şirketin geçtiğimiz yıl 26,3 milyon TL olan esas faaliyet kârı ise bu yılın aynı döneminde yüzde 337’lik artışla 114,9 milyon TL oldu.