2020 yılı, 100 yılda görülen en sıcak yıllardan biriydi. İklimin değişmesiyle birlikte artan kuraklık tarımı da vurdu. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün paylaştığı 12 aylık analiza göre, Türkiye'nn iç kesimlerde kuraklığın korkutucu boyutlarda. Yapılan paylaşıma göre Amasya, Çorum ve Yozgat alarm veriyor. Uzmanlar, kuru tarım yapılan arazide buğday ve arpa üretiminde yüzde 75 oranında zarar meydana geldiğini söylüyor.

'YEŞİLIRMAK DA OLUMSUZ ETKİLENDİ'

Gazete Duvar'dan Elvan Yılmaz'ın özel haberine göre; Amasya, Çorum ve Yozgat Bölgesi'nde bu yıl yağışlar yüzde 40 azaldı. Azalan yağışlara bağlı yaşanan kuraklık ekili tarım arazilerini de olumsuz etkiliyor. Amasya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baş, Amasya’nın son beş yıldır kuraklık yaşadığını ancak mevcut durumun bu yıl itibariyle hat safhaya çıktığını aktardı. Baş, hasat zamanı arpa ve buğday ekili tarlalara biçerdöverin girmeyeceğini söyledi. Amasya’nın bu yıl çok az yağış aldığına değinen Baş, “Az yağıştan Amasya’dan geçen Yeşilırmak da olumsuz etkilendi. Bu nedenle çiftçilerimiz, Yeşilırmak’ın suyundan da yeterince faydalanamıyor. Haliyle Arpa ve buğday rezervinde bu yıl fazlasıyla düşüş yaşanacak” ifadelerini kullandı.

'ÇİFTÇİ İKLİMSEL KURAKLIKLA MÜCADELE ETMEKTEDİR'

Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Çorum'da beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle tarımsal alanda ciddi sıkıntıların yaşandığını söyledi. Türkiye genelinde ve Çorum’da yaşanan kuraklığa dikkat çeken Sayan, su ile ilgili tüm yatırımların öne alınması gerektiğini söyledi. Sayan, "Bu yıl üretim sezonumuz her zamankinden çok zor geçiyor. Tüm dünyanın ve ülkemizin yaşadığı pandemi sürecinde bir gün olsun, işlerimizi aksatmadan, tüm zor şartlara rağmen üretime devam ettik. Geçtiğimiz aylarda fahiş gübre ve ilaç artışları ile mücadele eden çiftçilerimiz, bugün de iklimsel kuraklıkla mücadele etmektedir. İlimizde arpa üreticisi yüzde 80, buğday üreticisi de yaklaşık yüzde 50 zarar görmüştür" dedi.