Toplumsal Haber Merkezi

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, TBMM KİT Komisyonu Toplantısı'nda Ziraat Bankası Genel Müdür'ü Alparslan Çakar'a banka tarihinin en önemli kredilerinden biri olan ve  Demirören Grubu’na Doğan Medya'yı satın aldığı süreçte verilen 675 milyon doları ve devam eden süreçte yaşananları sordu.

Demirören Grubu, krediye karşılık olarak Kemerburgaz'da bulunan bir araziyi ipotek göstermişti. Fakat daha sonra bu arazinin imar planı değişmeden ipotek verildiği ortaya çıkmıştı. 

Zeybek, konuyla ilgili şunları kaydetti: 

27/6/2019 tarihinde plan içinde bulunan hükümler gereğince mahkemeler Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından, mülkiyeti Demirören'e ait olan arazilerle ilgili iptal kararları vermeye başlıyordu. İptal edilen plan yerine Çevre Şehircilik Bakanlığı yeni bir planı askıya çıkarıyordu. Ve arazi banka tarafından alınıyordu. Ziraat Bankası 20 Şubat 2020 tarihinde arazileri parsel parsel satışa çıkarıyordu fakat mahkemeden iptal kararları gelince bu satışlardan vazgeçiyordu. Ziraat Bankası kamu gücünü kullanarak, imar planına aykırı, şehircilik ilkelerine aykırı, plan bütünlüğüne aykırı yeşil alan ve spor alanlarını imara açarak batık kredilerini kurtarmayı bir model ve yön olarak mı seçiyordu? Bu kredi verilirken söz konusu televizyon ve gazetelerin lisanslarının devri banka tarafından istenmesine rağmen "Hesabıma para geçmeden bunların devri yapılmayacak" deniyor, banka gelen talimatla yeşil alan üzerine ipotek koyarak tarihin en büyük batık kredisini onaylıyordu. Uygulama şehircilik ilkelerine aykırıdır. Bu mesele kapanacak bir mesele değildir. Mutlaka yargıya taşınacak, bir yönetim değişikliğiyle birlikte soruşturma izni verilecek ve bu konuda kamuyu, hazineyi ve bankayı büyük riskin altına sokanlar yargı önünde hesap vereceklerdir!