CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri süren 2022 bütçesi ile ilgili olarak, “Doları 9 lira 27 kuruş varsaymışlar. Bugün itibariyle bu çok aşıldı. Sabahtan 9.58’di, biraz düştü 9.40’larda. Gelecek senenin ortalamasının çok üstünde. Gerçekçi bir bütçe yapmaları mümkün değil. Bütçe hedeflerini doğru tespit etmemiş vaziyetteler” dedi.

CHP İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu; 2022 bütçe kanunu üzerindeki görüşmelerin başlamasının ardından, ANKA Haber Ajansı’na açıklama yaptı.

'YATIRIMA VE ÇARPIKLIKLARA AYRILACAK BİR PAY YOK'
Kuşoğlu, “1 trilyon 751 milyar liralık bütçe var. Büyük görünüyor ama TL olarak büyük, dövize çevirdiğinizde 200 milyar dolar bütçe var; yıl sonunu da düşünürsek altında kalacak, küçük bir bütçe. Bu bütçenin 500 milyarı kamuda çalışanlara gidiyor. 658 milyarı kamuda çalışanların ısınma, aydınlanma, defter ve kalem giderlerine gidiyor. 240 milyar da faiz gideri var. 278 de açığı var. Bütün bütçe bu. Yatırıma ayrılan pay ve çarpıklıkların giderilmesine ayrılacak bir pay yok” dedi.

Köylü, esnaf, çalışan, ücretli, işsize; bütçeden pay olmadığını söyleyen Kuşoğlu, “Her kesimin ‘bize ne kadar pay ayrıldı’ diye sorması lazım. Özellikle büyük müteahhitler en büyük payı alıyor. Her kesimin özellikle toplumsal olarak daha zayıf ve daha büyük kitlelerin ilgilenmesini bekliyorum” diye konuştu.

'CUMHURBAŞKANI GÖREVİNİ YAPSIN, 50 BİN DOLAR ALSIN'
Cumhurbaşkanlığı maaşıyla yapılan zam ve enflasyon oranlarıyla ilgili soruya Kuşoğlu, “100 bin lira maaşı var, 10 bin dolar yapıyor, aslında çok büyük bir şey değil. Görevini yapsın 10 bin dolar değil 50 bin dolar alsın. Memur maaşları da büyük bir meblağ görünüyor ama değil. Avrupa ile kıyasladığımızda çok düşük maaşlar alıyoruz. 10 bin lira alan birisi bin euro altında aylık almış oluyor” dedi.

'BÜTÇE HEDEFLERİNİ DOĞRU TESPİT ETMEMİŞLER'
Kuşoğlu, bütçede dolar varsayımı yapılması ancak döviz kurunun artmasına yönelik soruya “Bütçenin bazı varsayımları var. Doları 9 lira 27 kuruş varsaymışlar. Bugün itibariyle bu çok aşıldı. Sabahtan 9.58’di, biraz düştü 9.40’larda. Gelecek senenin ortalamasının çok üstünde. Gerçekçi bir bütçe yapmaları, realize etmeleri, etkili kılmaları mümkün değil. Sadece bu değil enflasyon hedefi de büyüme hedefleri de gerçekçi değil. Bütçe hedeflerini doğru tespit etmemiş vaziyetteler” yanıtını verdi.

'KAZANÇ ÜZERİNDEN VERGİ ALINMASI GEREKİRKEN....'
Kuşoğlu, “Çok yanlış bir bütçe yapılmış. Vatandaşın yaptığı harcamalar vergi olarak dönüyor. Kazanç üzerinden vergi alınması yerine harcama üzerinden alınıyor. Ona göre de yapılmamış. Harcamaların daha fazla artması daha fazla vergi demekti. Onu da öngörememişler. Çok kısıtlı bir bütçe söz konusu olmuş” diye konuştu.

Kuşoğlu, ayrıca, “Herkesin bize bilgi vermesi, kendi sorunlarını dillendirmemize yardımcı olmalarını diliyorum. Bize ulaşabilirlerse onların sorunlarını, sıkıntılarını bütçede daha fazla dillendirme imkânımız olacak” çağrısı yaptı.