Toplumsal Haber Merkezi

Halk TV’de Gündem Özel programında Eylül Han Tezel’in konuğu olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, esnafın içerisinde bulunduğu duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yaptıkları çalışmalar sırasında esnafın dile getirdiği sorunları kamuoyuna aktaran Zeybek, her mahallede açılan büyük market zincirlerinin küçük ve orta esnafa büyük zarar verdiğini hatırlattı. Öte yandan üniversiteleri işaret ederek, üniversite öğrencilerinin illere ve çevrelerine kattığı ekonomik değere de vurgu yapan Zeybek, şu an üniversitelerin kapalı olmasından dolayı Anadolu’daki şehirlerde, üniversite çevresinde hizmet veren dükkan, kafe gibi işletmelerin de zor ayakta durduğunu dile getirdi.

CHP'li Zeybek’in açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle:

Esnafın sorunu sadece pandemi ile başlamış bir sorun değil. Özellikle 2018 yılından itibaren yaşanan ekonomik kriz, dövizdeki yükselme ile birlikte, girdi fiyatlarının artması, enerji maliyetlerinin, başta elektrik ve doğal gaz olmak üzere sabit giderlerdeki yükselme, bununla birlikte vatandaşın satın alma gücünün düşmesi, en çok orta boy mahallelerimizde, küçük, orta boy esnafımızı etkiledi. Şimdi esnaf pandemiyle birlikte büyük bir bunalıma girdi biz bunu alanda görüyoruz. Bu konuyla ilgili olarak da Cumhuriyet Halk Partisi olarak değişik önergeler verdik, gündeme gelinmesini istedik.

'İKTİDAR KENDİSİNE YANDAŞ ESNAF ODASI YÖNETİMİ OLUŞTURMUŞ'

İktidar esnafa diyor ki, ‘Senin sicilin temizse sana bankalardan kredi verebilirim.’ Bu kredileri de 6 ay ödemesiz sonra da geriye dönük olarak taksitlendirme seçeneğini sunuyor. Oysa esnaf 2 yıl içinde bilanço zararları yapmış, işletme sermayesini ciddi bir biçimde kaybetmiş, bir de pandemi ile birlikte dükkanını tamamen kapatmış olan, burada sadece esnafımız, dükkânı olanlar değil; seyyar satıcılar var, minibüs şoförleri var, servis minibüsleri var, kıraathaneler var, çok sayıda sayabiliriz. İktidar bunların sesini duymak yerine kendisine yandaş bir esnaf sanatkârlar odası yönetimi oluşturmuş, onlarla birlikte birtakım açıklamalar yapıyor.

'CİRO KAYBI, İŞ KAYBI YÜZDE 70’İN ÜZERİNDE'

Ben ve arkadaşlarım, geçtiğimiz hafta İstanbul’un en önemli oto sanayi sitelerinden biri olan, Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi’ne gittik ve orada bildiğimiz gerçekleri bir de esnafın dilinden duymak istedik. Bir kere kayıplar yüzde 70’in üzerinde. Yani ciro kaybı, iş kaybı yüzde 70’in üzerinde. Başka ne sıkıntı var özellikle bakkallar. Küçük mahallelerde çalışan bakkallarımız ya da lastikçiler, elektrikçiler, muhtelif ürünler satanlar. Şimdi Türkiye’de gıda perakende sisteminin yüzde 55’ini İstanbul’da sadece dört tane market zinciri ciro olarak yapıyor. Yani dört tane market zinciri 960 mahallemizin her birinde, bazılarında birden fazla şubeler açarak zaten bakkalı bitirmiş durumdalar.

'YANDAŞIN SESİNE KULAK VERİYOR'

2020 yılının ocak ayında 20 milyar TL faiz ödeyen hazine, 2021 yılının, yani daha birkaç gün öncesi, ocak ayında ödediği faiz 21 milyarın üzerinde. Şimdi tefeciye ödeyecek faizi bulan iktidar, saray yönetiminin Türkiye’de milyonlarca esnafa, işletmeye ve işini kaybetmiş insana ödediği hibe toplamı 5.4 milyar lira. Bir yılda 5.4 milyar TL hibe vermiş olan iktidar, sadece bir ay içerisinde tefecilere 21 milyardan fazla faiz ödedi. Türkiye’nin bütçesinin ve olanaklarının fazla olduğunu hep söylüyoruz. Türkiye’deki temel soru şu, ‘Bütçe kimin için bütçe?’, ‘Yardımlar kime yapılacak?’, ‘Kaynaklar nereye aktarılacak?’ Bu konuyla ilgili saray ve sarayın çevresindeki çok dar bir kesim 2 milyon esnafın, 10 milyon kamu çalışanının, 12 emeklinin değil, bir avuç çıkar grubunun ya da yandaşın sesine kulak veriyor. O nedenle esnafın şu anda almış olduğu krediyi ödemesi mümkün değil. Bu konuda kredilerin ertelememesi değil, bu kredilerin uzun süre ertelenmesi ve bunların bütün faizlerinin de hazine tarafından karşılanarak iptal edilmesi gerekir.