CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal ve arkadaşları, Halkbank esnaf destek kredilerinin amacı dışında kullandırıldığına ilişkin iddiaların incelenerek, alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.
TBMM Başkanlığı’na sunulan Meclis Araştırması önergesinin gerekçesinde çarpıcı iddialar yer aldı. CHP’li Mahmut Tanal ve milletvekili arkadaşlarının hazırladığı önergenin gerekçesi aynen şöyle:

BİR DÜKKANA 10 DEFA KREDİ KULLANDIRILIYOR

“Ülkemizdeki esnaf ve sanatkarlara, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri üzerinden kamu bankası Halkbank aracılığıyla kredi kullanma imkanı sağlanıyor.

Ancak bizlere ulaşan iddialara göre, küçük esnaf ve sanatkarlara can suyu olması gereken krediler amacı dışında kullandırılmaktadır.
Hak etmeyen, esnaflıkla alakası olmayan, tabela işletmeci olan kişilere en üst limitlerden kredi verildiği, boş dükkanlara, gerçekte hiç bulunmayan işyerlerine kredi kullandırıldığı, bir yıl içerisinde aynı işyeri için belli aralıklarla 10 defa kredi kullandırıldığı öne sürülmektedir. Yakınlarının adına göstermelik vergi levhası çıkarıp bankadan kredi alan kişilerin bulunduğu iddiası dillendirilmektedir.


KOMİSYON KARŞILIĞI KREDİLERE ARACILIK YAPILIYOR

TESKOMB’a bağlı (Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği) bazı Esnaf Kefalet Kooperatifleri sorumlularının, komisyon karşılığı Halkbank’ın esnaf ve sanatkarlara verdiği kredilere aracılık yaptığı, dosya başı ücret alındığı iddia edilmektedir. Ayrıca esnafı koruması gereken bazı şahısların sahte dosyalara kredi kullandırıp bu paralarla ticaret yaptığı ileri sürülmektedir.


AYAKTA KALMA MÜCADELESİ VEREN ESNAFA İSE KREDİ VERİLMİYOR


Ayakta kalma mücadelesi veren, asıl esnaf ve sanatkarlık yapan kişilerin ise kredi başvurularının çeşitli bahanelerle reddedildiği iddia edilmektedir. Gerçek esnaf ve sanatkarların, ipotek ve kefil şartlarını yerine getirmelerine rağmen kredi taleplerinin, talep edilen kredi miktarının çeyreği limitlerle sonuçlandığı ifade edilmektedir.


USULSÜZ KREDİYE KARŞI ÇIKAN HALKBANK ÇALIŞANLARINA BASKI
Bu gidişata dur demeye çalışan, kredilerin amacı dışında kullandırılmasını engellemek için çırpınan Halkbank çalışanlarının, müdürlerin ise baskıya uğradığı, amiyane tabirle mevcut düzene çomak sokan çalışanların ya iş akitlerinin feshedildiği ya sürgün edildiği ya da görev yerlerinin değiştirildiği iddia edilmektedir.
Kamu bankası Halkbank’ın zarara uğratıldığı, Halkbank esnaf kredilerinin amacı dışında kullandırıldığı iddiaları karşısında Meclis’in sessiz kalması beklenemez."

Toplumsal.com.tr