Çeviri: Ercan Çankaya

Türkiye’nin giderek kötüleşen ekonomisi, uluslararası basının da dikkatini çekiyor. İki yıldır ekonomik krizle boğuşan Türkiye’de Covid-19 pandemisinin 'resmen' başladığı mart ayından itibaren ekonomik durumun daha da kötüleştiğini belirten New York Times’ın İstanbul şefi Carlotta Gall, ülkenin değer kaybeden para birimi ve çift haneli enflasyon sorununu aşamadığını belirtti.

Covid-19’un ikinci dalgasının vurduğu ülkede, nüfusun büyük çoğunluğunun borçlarla boğuştuğunu ve açlık sınırının altında gelirlerle yaşamak zorunda olduğunun altını çizdi. Bu sorunlara, çok yakın zamanda ödemeler dengesi sorununun da ekleneceğini iddia etti.

‘İNSANLAR PATLAMA NOKTASINDA’
Yazısında Metropol Araştırma Şirketi’nin anketine değinen Gall, ülkede nüfusun yüzde 25’inin temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiğine değindi. Türkiye’de söyleşi yaptığı bir tütün dükkanı işletmecisinin sözlerinden alıntı yaparak “İnsanların patlama noktasında” olduğunu iddia etti.

Hükümetin asemptomatik vakaları açıklamayarak Covid-19 salgınının boyutlarını olduğundan daha düşük gösterdiğini itiraf etmek zorunda kaldığının altını çizen Gall, yeni verilerin ülkede Covid-19 salgınının ciddiyetini gözler önüne serdiğini vurguladı.

‘TRUMP’IN GİDİŞİ ÖDEMELER DENGESİ KRİZİNİ DERİNLEŞTİRECEK’
2020’de Türk lirasının dolar karşısında yüzde 30 değer kaybettiğini ifade eden gazeteci, ülkenin döviz rezervlerinin de büyük ölçüde eridiğini açıkladı. Moody’nin açıkladığı rakamlara dayanarak ülkenin çift haneli enflasyon sorunu dışında, yakın zamanda ödemeler dengesi sorunuyla da karşı karşıya geleceğini iddia etti.

Ödemeler dengesi krizinin, tam da Erdoğan’ın güçlü bir müttefikini kaybedeceği, yani Trump’ın görevden ayrılacağı sırada geldiğini söyleyen Gall; tam Trump görevden ayrılacağı sırada gelen S-400 yaptırımlarına da dikkat çekti.

Erdoğan’ın Joe Biden’ı tebrik etmeyi de oldukça ağırdan aldığının vurgulandığı yazıda, analistlerin Biden yönetiminin Erdoğan iktidarının insan hakları ve demokrasiyi kirli sicili konusunda daha sert olacağına işaret etti.

‘BERAT ALBAYRAK GÜNAH KEÇİSİ OLABİLİRDİ’
Erdoğan’ın Türkiye’nin kaygan bir zemine sahip ekonomisini idare edebilmek için sert ve acımasızca davranabildiği belirtilen yazıda, Merkez Bankası Başkanı atamasına karşı çıkan damadını bile görevden almaya çekinmediğini yazdı.

Eski Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, ekonominin kötü yönetilmesinden şikayetçi halkın gözünde bir günah keçisine dönüştürülerek iktidarın eleştirilerden korunabilmesinin mümkün olabileceği, fakat onun da ani görevden alınışı sonrası ve yokluğunda işlerin daha kötüye gitmesi nedeniyle bu fırsatın da kaçırıldığını belirtti. Gall, yazısını ekonominin kaderi Erdoğan’ın da kaderini belirleyecek sözleriyle noktaladı.