BEDAŞ işçileri 30 Nisan tarihinde sefalet zamlarına karşı iş bırakarak eylem yapmışlardı. Beşi Çete’nin üyesi olan Cengiz Holding’e ait olan BEDAŞ, sefalet zamlarına karşı eylem yapan işçileri ücret kesintisi ve zararların tahsisi şeklinde tehdit etti.

Evrensel’den Murat Uysal’ın haberine göre, sefalet zamlarını ve kölelik uygulamalarını kabul etmeyen BEDAŞ işçileri aynı zamanda örgütlü oldukları Tes-İş sendikası tarafından da satıldılar. Tes-İş sendikası iş kolunun grev yasağında olması ve pandemi gerekçesiyle eylemlere ara verildiğini duyurdu. İşçiler “Tekrar iş bırakırız, bu defa sendikaya da bakmayız” derken Tes-İş, “İşverenden yanıt gelmediği durumda perşembe günü eylemlerimiz devam edecek” dedi.

YÜZDE 6 ZAM DAYATMASI
Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) ile Tes-İş sendikası arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine Yüksek Hakem Kurulunca (YHK) bağıtlanan sözleşmede enerji işçilerine birinci yılın ilk 6 ayı yüzde 6, ikinci 6 ayı yüzde 5, ikinci yıl ise yüzde 5+4 zam dayatıldı. BEDAŞ işçileri YHK’nin resmi enflasyonun bile altında kalan düşük zam dayatmasına, geçen hafta iş bırakarak yanıt verdi.

30 Nisan’da iş bırakma eylemine başlayan işçilere Beda Enerji ismiyle gönderilen açıklamada ise iş kolunun grev yasağı kapsamında olduğu gerekçe gösterilerek “Bu eylemlere katıldığı belirlenen çalışanların, yasa dışı eyleme katıldığı belirlenen günlere ilişkin yevmiyelerinin ödenmeyeceği, bu eylemler nedeniyle oluşan şirket zararının çalışanlardan ve çalışanları bu eyleme yönlendiren ilgili sendikadan tahsili için gerekli yollara başvurulacağı…” ifadeleri yer aldı.

'BU DÜZEN KÖLELİK DÜZENİ'
Greve katılan bir işçi kölelik düzenini ifşa ederek şöyle konuştu:

Hem bana yüz lira zam veriyor hem de ‘Grev yapamazsın, eylem yapamazsın’ diyor. Bir de bunların üstüne bizi tehdit ediyor. Bunun ötesi yok, kölelik düzeni bu düzen. Asgari Geçim İndirimi’ni çıkarınca zaten buradaki işçi asgari ücret düzeyinde ücret alıyor. Bunu da tehditlerle kesmeye çalışıyorlar. Eğer böyle bir şey yaparlarsa tekrar iş bırakırız, bu defa sendikaya da bakmayız. Dün ‘grevdeyiz’ diyen sendika bugün ‘ara veriyoruz’ diyor. Yarın ne olacağı belli değil. Tehdit mektupları alıyoruz.