Sendikalaştıkları için işten atılan Amerikalı gıda tekeli Cargill’de çalışan işçilerin direnişi bin günü aştı. İşçilerin Tarım ve Orman Bakanlığı önünde yapmak istedikleri açıklama engellendi.

Tekgıda-İş’e üye oldukları için işten atılan 14 Cargill işçisi, firmanın İstanbul’daki merkezi önünde devam ettirdikleri direnişlerinde bin günü geride bıraktı. Bininci gün Ankara’da Tarım ve Orman Bakanlığı önünde açıklama yapmak isteyen işçiler Tekgıda-İş binasında bir araya geldi. Ancak işçilerin sendikadan çıkması polis tarafından engellendi.

Cargill işçileri adına açıklama yapan Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, yetkililerin kendileriyle görüşmelerini istediklerini belirterek, sendika önünde bekleyişe devam edeceklerini vurguladı.

Amerikalı gıda tekeli Cargill, Bursa-Orhangazi’deki nişasta fabrikasında Tekgıda-İş’e üye olan ve sendikal faaliyet yürüten 14 işçiyi 17 Nisan 2018’de işten çıkarmıştı. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi ise dava açan işçileri haklı bularak sendikal faaliyetler nedeniyle işten çıkarıldıklarına hükmetmiş ve işe iade kararı vermişti. Mahkeme kararını reddeden Cargill ise işçileri işe geri almadı.

İŞÇİLERE GÖZALTI
Tarım Bakanlığı önünde basın açıklaması yapana kadar üyesi oldukları Tek Gıda-İş Sendikası'ndan bekleyişlerini sürdüreceklerini açıklayan Cargill direnişçileri gözaltına alındı. Sendika önüne ısınmak için işçiler tarafından getirilen soba 'yaşam alanı' sayılması gerekçesi ile gözaltına alınan işçiler karakola götürüldü.