Toplumsal Haber Merkezi

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de zor zamanların yaşanmasına neden olan COVİD-19 virüsü ile, bu ortamda maden ocaklarında çalışmaya devam eden madencilerin çalışma koşullarına ilişkin bir açıklama yaptı. 

Başevirgen yaptığı açıklamada "Soma'da madenler aralıksız çalışmaya devam ediyor. 15 bin madencinin tehlikeli çalışma şartlarına bu kez de coronavirüs riski ekleniyor. Vaka sayıları günden güne artarken maden işçilerimizin bu koşullarda çalıştırılması faciaya davetiye çıkarıyor. Madencilerimizi korumak için gereken tedbirler bir an önce alınmalıdır" dedi.

Manisa Milletvekili Başevirgen, Zonguldak'ta madencilerle TTK arasındaki anlaşma gereği 15 gün tatil, 15 gün işbaşı yapacak şekilde çalışan sayısının her vardiya için yüzde 50 azaltıldığını belirterek aynı tarz düzenlemelerin Somadaki maden ocaklarında da yapılması gerektiğini belirtti ve "MMO'nun yaptığı uyarılar mutlaka dikkate alınmalı. Salgın kontrol altına alınana kadar üretim zorunluluğu bulunmayan maden işletmeleri acilen tatil edilmeli, bu işletmelerde yalnızca emniyet açısından zorunlu faaliyetlere izin verilmeli, bu süreçte işçi ücretleri işsizlik fonundan sağlanmalıdır. Maden işçilerini ölümün kucağına itmeyin" ifadelerini kullandı.

TORBA YASA UNUTULDU...
Hakedilmiş tazminatlarını alabilmek için yapılacak yasal düzenlemeyi bekleyen madencilere Bakanlık tarafından 30 Marta kadar söz verilen torba yasa ile ilgili herhangi bir gelişme olmadığını hatırlatan Bekir Başevirgen, Bakanın verdiği sürenin dolmak üzere olduğunu hatırlatarak "Torba yasa ile yapılacak düzenleme unutuldu. Her türlü yasa için gece gündüz çalıştırılan meclis, söz konusu madenciler olunca bir türlü adım atamıyor. Her torba yasanın içine birbiriyle alakasız onlarca madde eklenirken madencilerimizin çilesini bitirecek bir düzenleme nedense yapılamıyor" dedi.

SERMAYEYİ DEĞİL MADENCİYİ KORUYUN
Maden işçilerine verilen sözlerin bir türlü tutulmadığını, ancak sermayeyi korumaktan vazgeçilmeyerek İmbat Madencilik'in rödovans tarihihinin 2028'e, Demirexport'un Hizmet Alımı tarihinin 2030'a, CinerParkTeknik'in Hizmet Alımı tarihinin 2025'e uzatıldığını hatırlatan Bekir Başevirgen "Hakedilmiş tazminatları için umutla bekleyen maden işçilerimizi mağdur etmekten bir an önce vazgeçilmeli ve beklenen yasal düzenleme bir an önce meclis gündemine getirilmelidir. Artık sermayeyi korumak yerine madenciye hakkını verme zamadır" diye konuştu.