Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ’de (BEDAŞ) çalışan TES-İş üyesi işçiler, Yüksek Hakem Kurulunun (YHK) yüzde 6’lık zam teklifine karşı iş bıraktı.

BEDAŞ’la TES-İş arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine süreç YHK’ye taşındı. YHK tarafından bağıtlanan sözleşmede enerji işçilerine birinci yılın ilk 6 ayı yüzde 6, ikinci 6 ayı ise yüzde 5 dayatıldı. İkinci yılsa yüzde 5+4 zam dayatıldı.

BEDAŞ işçileri YHK’nin düşük zam dayatmasına iş bırakarak yanıt verdi. İşçiler yaptıkları açıklamada, “Bu karar tamamen fiyaskodur. Hakkımızı alana kadar Bedaş işçileri patlama, yangın ve hastalık hariç işe çıkmayacak ve verilen işleri yapmayacaktır” ifadelerini kullandı.

RESMİ ENFLASYON RAKAMLARININ BİLE ALTINDA
BEDAŞ işçilerinin ücretlerine yapılan zam resmi rakamlarının bile altında kaldı. TÜİK’in rakamlarına göre yıllık tüketici enflasyonu yüzde 16.19 düzeyine çıkmış; Merkez Bankası da yılsonu enflasyon tahminini yüzde 12,2 olarak açıklamıştı.

Bağımsız araştırmacılarca kurulan Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAGrup) ise Eylül 2020’yle Şubat 2021 arasındaki 6 aylık enflasyon oranını yüzde 19.98 olarak hesaplamıştı.