Toplumsal Emek

Baldur Süspansiyon’un patronun, Birleşik Metal İş Sendikası’nca mahkemeye taşınan grev kırıcılığı mahkeme kararıyla tescillendi.

Kocaeli Çayırova'da faaliyet gösteren Baldur Süspansiyon fabrikasının işçileri, 25 Aralık 2020 itibariyle hakları için greve çıkmaya hazırlanırken, patronun grev kırıcılığına girişmesi sonucu işçilerden dördü ve bir sendika yöneticisi gözaltına alınmıştı.

İşçiler işe geri dönmek ve sendika haklarından vazgeçmemek için fabrika önünde direnişlerine devam ederken Birleşik Metal-İş fabrikaya grev ilanı asmıştı.

GECENİN DÖRDÜNDE EKİP GETİRDİLER
İşçiler, greve çıkmaya hazırlandıkları sırada fabrika patronu sabaha karşı saat 04:00 sularında dışarıdan getirdiği 15 kişilik bir ekibi fabrikaya sokup çalıştırmak suretiyle grevi kırmaya yeltendi. Haklarını kullanan Baldur işçilerinin grev kırıcılığa direnmesini üzerine fabrika önüne polis ve çevik kuvvet yığılarak işçilere gözdağı verilmeye çalışıldı. Erkan Kaya, Serkan Yolcu, Soner Aygün ve Levent Kılıç adlı işçiler ile Birleşik Metal-İş Gebze 2 No'lu Şube Başkanı Necmettin Aydın gözaltına alındı.

Bunun üzerine Birleşik Metal İş, olayı mahkemeye götürmüştü.

İşçilerin ve sendikanın kazanımıyla sonuçlanan mahkeme kararı, bugün Birleşik Metal İş’in resmi sayfasında yayımlandı. Patronun grev kırıcılığı resmen tescil edildi.

MAHKEME KARARININ İÇERİĞİ
Mahkeme; grevden sonra işe alınan işçilerin, grevdeki işçilerin işini yapmasının önlenmesi; beyaz yakalı işçilerin grevdeki işçilerin yerine çalıştırılmasının önlenmesi; işyerine yasadışı ürün giriş çıkışının önlenmesi; grev gözcülerinin fabrika bahçesini görmesini engellemek üzere takılan suni çimlerin kaldırılması yönünde karar aldı.

KARAR NE ANLAMA GELİYOR
Sendikanın açıklamasında kararla ilgili şu değerlendirmeler yapıldı:

Verilen karar, elindeki en güçlü silahı grev olan işçilerin bu yasal haklarını kullanırken ne kadar farklı ve haksız saldırılara maruz kaldığının teyit edilmesi anlamını da taşımaktadır. Bu karar aynı zamanda işçilere karşı yapılan haksızlıkların tespitinin ve engellenmesinin önemini de göstermektedir.

Bakanlık ve mahkemelerin etkin bir şekilde hukuksuzluklara müdahale etmesiyle daha adil bir çalışma ortamı oluşacağına inanıyoruz.

Grev süresince işçileri tek tek arayarak işbaşı yapmaları için çağrı yapan işverenlik bu karardan sonra artık umarız ki gerçek muhatabın DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenmiş işçiler olduğu gerçeğini görür ve sendikamızla görüşmelere başlar.

Sendikamız Mahkeme kararının yerine getirilmesi için gerekenleri yapacak ve sürecin sıkı takipçisi olmaya devam edecektir.

Biz çalışma barışının yeniden tesisi adına Baldur işverenini işçilerin Anayasal haklarını tanımamaktaki anlaşılmaz ısrarına son vererek ülkemiz yasalarına saygılı davranmaya ve anlaşmazlıklarımızı masada sonlandırmaya çağırıyoruz.