Ankara'da vatandaşlar bir kilo ucuz et alabilmek için sabahın erken saatlerinde, soğuk havada Et ve Süt Kurumu önünde kuyruğa girdi. Kuyrukta bekleyen bir kişi, 'Vatandaş kasaba gidip et almaktansa buraya gelip eziyetini çekiyor. Vatandaşın günahı ne? Burası ucuz diye geldik ama 1,5 saat sıra bekledik. Kişi başı bir kilo kıyma verdiler başka vermediler' dedi. Bir başkası ise, 'Bir saat bekle bir kilo et alacaksın. Ne kıymeti var ki? Kasaba gitsen 100’ün üzerinde, mecburen insanlar almaya geliyor. Bir kilo etle 15 gün idare etmeye çalışıyoruz' diye konuştu. 

Market ve kasaplarda kırımızı etin kilosunun 120 liraya kadar çıkması tüketicileri ucuz ete yöneltti. Ramazan öncesi et almak isteyenler kilosu 56 liraya satılan Et ve Süt Kurumu’na yöneldi. Kırmızı et, KDV indirimine rağmen son bir aylık dönemde yüzde 30'u aşan oranda zamlandı. Dana etinin kilogram fiyatı 90 liradan 120 liraya yükseldi. Bölgelere, market ve kasaplara göre değişiklik gösteren fiyatlar, şarküterilerde 145 liraya kadar çıkıyor.

'BU MİLLET BU EZİYETİ ÇEMEK MECBURİYETİNDE Mİ?'
Tüketicilere kuşbaşı et kalmadığı, kıymadan da sadece 1 kilogram alabilecekleri söylendi. Kasapta 115, zincir markette 92 lira olan kıyma ESK'de 56 liraya satılıyor.

Ucuz et kuyruğunda bekleyenler biri şöyle konuştu: 'Tavuk, but, kıyma aldım. Bir kilo veriyorlar. Kilosu 56 lira. Şunların eziyetine bakın. Şunları çek. Bu devletin başındaki adamlar, bunları görmüyor mu? Diyorlar ki yüzde 36 enflasyon düştü. Nereye düştü kardeşim? Sen gıdayı kattın mı enflasyona? Ben saat 10’da buradaydım. 10’dan beri bekliyorum. Ben emekli adamım pazartesi günü burada soğuğu yedim. Fenalaştım, yığıldım kaldım. Bu millet bu eziyeti çekmek mecburiyetinde mi?'

'ALDIĞIMIZ MAAŞLAR YETMİYOR'
Bir vatandaş ise, 'Kasapta 90-120 liraya kadar et var. Vatandaş kasaba gidip et almaktansa buraya gelip eziyetini çekiyor. Vatandaşın günahı ne? Yazıklar olsun. Kasaba gittik. Kasapta pahalı, 110-120 civarında. Burası ucuz diye geldik ama 1,5 saat sıra bekledik. Kişi başı bir kilo kıyma verdiler başka vermediler. Et de alacaktık ama et yokmuş. Tavuk da var. 30 lira tavuğun kilosu. Aldığımız maaş yetmiyor, yetmeyince ucuz olan yere yöneliyoruz. Satışlar devam ederse geleceğiz, etmezse kasaba mahkum olacağız' dedi.

Et ve Süt Kurumu’ndan ucuz et alabilmek için ilk defa geldiğini söyleyen bir kişi ise, 'Kıyma tavuk alacağım. Kıymanın kilosu 100 lira. Burası dedikleri gibi 56 liraysa burası uygun. Emekli maaşım yetmiyor çocuk okutuyoruz. Mutlu değiliz burada beklediğimize göre. Niye ben sıcak evimde durmak yerine buraya geleyim? Tabi artık evimiz de sıcak değil, doğalgaz yüzünden' diye konuştu.

'BİRAZ DAHA RAHAT YAŞAMAK İÇİN HALK EKMEK KUYRUĞUNA GİRİYORUZ'
Emekli bir başka vatandaş, 'Üreten yok. İnsanlar hep hazıra konmaya çalışıyor. Vallahi ben burada fiyatlara bakacağım. Cebimde para varsa bir kilo kıyma almayı düşünüyorum. 45-50 liraya yakın param var” dedi. İki saat boyunca bir kilo et almak için kuyrukta beklediğini söyleyen bir kişi, “Kırmızı et kalmamış sadece kıyma ve tavuk var. Başka da hiçbir şey yok. Bir kilodan fazla kıyma vermiyorlar. Kıyma, markette kasapta 100 liradan fazla, burada yarı fiyatına. Çiftçine, besicine sahip çıkmazsan olacağı bu daha bu iyi günler' ifadelerini kullandı. 

Bir emekli ise tasarruf etmek için et ve süt kurumundan indirimli et aldığını kalan parayı da  elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemek için kullandığını söyleyerek, 'Şükür yetiyor da biraz daha rahat yaşamak için halk ekmek kuyruklarına giriyoruz' dedi. 

'BİR KİLODA 15-20 LİRA AVANTAJIM OLACAK DİYE BİR SAAT BEKLİYORUZ'
Bir başka vatandaş ise şöyle konuştu: 'Sözde bir kilo et varmış onu almaya geldik ama anlamsız olmuş gelmemiz. Bir saat bekle bir kilo et alacaksın. Ne kıymeti var ki. Kasaba gitsen 100’ün üzerinde mecburen insanlar almaya geliyor. Bir kilo etle 15 gün idare etmeye çalışıyoruz. Yani hep idare. Ben emekliyim, geçinmek için sıkıyorum kendimi yemesinden içmesinden… Aç karnımı doyursam kar diyeceğim. Bir saat için bir kiloda 15-20 lira avantajım olacak bir saat onu bekliyoruz. Dolmuş olmuş 7 lira. Bir Kızılay’a gitsen gelsen 14 lira.'